ua en ru

Екс-співробітника "Яндекса" засудили за крадіжку у компанії ключового алгоритму

Екс-співробітника "Яндекса" засудили за крадіжку у компанії ключового алгоритму Фото: російська IT-компанія "Яндекс" ("Комерсант")

Суд у Москві засудив колишнього співробітника IT-компанії до двох років умовного терміну

Тушинський районний суд міста Москви (Російська Федерація) засудив до двох років умовного терміну колишнього співробітника компанії "Яндекс" Дмитра Коробова за спробу продати на чорному ринку вихідні коди і алгоритми головного сервісу компанії "Яндекс.Пошук", визнавши його винним у скоєнні злочину за ч.3 ст.183 КК РФ (незаконні отримання та розголошення відомостей, що складають комерційну таємницю). Про це повідомляє "Комерсант".

За версією слідства, Коробов у березні 2015 року, ще працюючи у "Яндексі", "здійснив копіювання із сервера "Яндекса" програмного забезпечення "Аркадія", що містить вихідний код і алгоритми пошукової системи "Яндекс", щодо якої встановлено режим комерційної таємниці, на знімний носій інформації з метою подальшої передачі третім особам".

Вартість викрадених даних близькі до слідства джерела оцінюють у мільярди рублів, що, по суті, являє собою значну частину вартості "Яндекса", оскільки пошуковик є основним сервісом компанії.

В обвинувальному висновку суду зазначено, що Коробов пропонував вкрадені дані компанії ТОВ "Підприємство НІКС" (працює під брендом "НІКС - Комп'ютерний супермаркет") і на підтвердження можливості продажу направив на корпоративну поштову скриньку цієї компанії частину програмного забезпечення "Аркадія".

За інформацією видання, колишній співробітник "Яндекса" також намагався продати викрадені алгоритми і вихідні коди пошуковика на чорному ринку: зокрема, на спеціалізованих хакерських форумах, для доступу до яких використовував Tor, чим привернув до себе увагу співробітників ФСБ. Після того, як він назвав ймовірному покупцеві дату та місце передачі даних, у призначений час його затримали співробітники УФСБ Росії по Москві і Московській області.

За викрадені дані екс-співробітник "Яндекса" встановив ціну у 25 тисяч доларів і 250 тисяч рублів. "Реальну вартість викраденої інтелектуальної власності він навіть не усвідомлював. Невеликі гроші, які Коробів планував виручити в ході операції, він збирався витратити на створення свого стартапу", - розповів співрозмовник "Комерсанта".

У прес-службі "Яндекса" відмовилися від коментарів до набуття вироком чинності, а в НІКС не відповіли на запит видання.

Фрагменти вихідного коду, відповідального за пошукову видачу "Яндекса", могли бути цікаві будь-якому рекламодавцю або рекламному агентству: вони могли б зробити так, щоб їхні сайти завжди потрапляли в перші рядки пошукових результатів, зазначив консультант з інтернет-безпеки Cisco Олексій Лукацький. Крім того, ці дані могли б зацікавити і компанії, що створюють власні сервіси з пошуку авіаквитків, готелів тощо, додав аналітик "Райффайзенбанку" Сергій Лібін.

Як зазначається, вихідний код являє собою текст комп'ютерної програми на будь-яких мовах програмування або розмітки, який за допомогою компілятора транслюється у виконуваний код, зрозумілий комп'ютеру. У світі існує кілька пошукових двигунів з відкритим вихідним кодом, наприклад DuckDuckGo, однак у "Яндекса", як і більшості інших великих пошукових систем, вихідний код пошукового двигуна є закритий, в тому числі, щоб уникнути створення модифікацій.

Своєю чергою, алгоритми пошукових систем дозволяють їм аналізувати і ранжувати сайти виходячи з авторитетності та інформативності ресурсу, а також виводити найбільш релевантні результати пошуку, що відповідають запиту користувача. Саме через використання різних алгоритмів результати пошуку в Google і "Яндекс" періодично значно відрізняються.

За даними LiveInternet, у листопаді 2015 року "Яндекс" займав 57,2% ринку пошуку в Росії, Google - 35,2%. Як повідомляв у жовтні керівник групи компаній "Яндекс" Аркадій Волож, частка пошуковика Yandex досягла 7% на ринку Туреччини. Вчора, 23 грудня, вартість акцій "Яндекса" на NASDAQ становила 15,92 дол. за папір, а капіталізація всієї компанії - 5,07 млрд доларів.

Нагадаємо, напередодні США розширили санкції проти російських компаній. Зокрема, під обмежувальні заходи потрапив онлайн-сервіс "Яндекс. Гроші".

Раніше "Яндекс" розробив технологію комп'ютерного прогнозу погоди.