ua en ru

Екс-прем'єри Британії закликали провести другий референдум щодо Brexit

Екс-прем'єри Британії закликали провести другий референдум щодо Brexit Фото: Тоні Блер ініціює повторний референдум у Британії

Тоні Блер припускає, що ймовірне неприйняття умов виходу з ЄС скасувало би весь процес

Два колишні прем’єр-міністри Великобританії - лейборист Тоні Блер і його консервативний попередник Джон Мейджор - закликали провести ще один референдум щодо виходу Об'єднаного Королівства з Європейського Союзу (Brexit). Про це передає Польське радіо.

Зазначено, що обидва екс-прем’єри виступили з такою пропозицією в один день. Один із них - на приватній зустрічі, а інший - в інтерв’ю на радіо. Хоча обоє зарікаються, що не домовлялися про це.

Тоні Блер хоче, аби після проведення переговорів про умови Brexit рішення щодо їхнього прийняття ухвалило суспільство. Він вважає, що це стало би логічним продовженням першого голосування про вихід із ЄС. При цьому Блер припускає, що ймовірне неприйняття умов розлучення скасувало би весь процес і Великобританія автоматично лишилася б у Євросоюзі.

Своєю чергою Джон Мейджор менш категоричний і припускає проведення референдуму або голосування в парламенті. Також він вважає, що виходу з ЄС вже не уникнути, а йдеться лише про збереження з ним якомога ближчих відносин. Однак колишній прем’єр назвав непорушний підхід прихильників Brexit тиранією більшості.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в парламенті Британії ініціюють другий референдум про членство в Європейському Союзі.