ua en ru

Екс-посол США радить ЄС підписати з Україною УА і ввести санкції відносно окремих чиновників

Екс-посол США в Україні Джон Гербст радить ЄС підписати з Україною угоду про асоціацію та ввести санкції відносно окремих чиновників. Про це він написав у своїй колонці в The New York Times.

"Після повернення до Києва після саміту з ЄС (Президент Віктор) Янукович висловив готовність розглянути питання про помилування (екс-міністра МВС Юрія) Луценко, який у лютому 2012 року був визнаний винним у розтраті коштів і зловживанні службовим становищем. Але він до цих пір демонструє небажання звільнити (екс-прем'єра Юлію) Тимошенко, яка в жовтні 2011 року була визнана винною в зловживанні службовим становищем. Це не дивно. Вона є найбільш здібним лідером опозиції в країні: її звільнення може створити перешкоди для перемоги Януковича на президентських виборах 2015 р.", - пише дипломат.

Все це, за словами екс-посла США в Україні, створює дилему для ЄС, зацікавленого підписати угоду про асоціацію з Україною.

Джон Гербст відзначає, що відмова ЄС від асоціації з Україною буде "санкцією для країни за гріхи Адміністрації Януковича". Він також заявляє, що "це може зіграти на руку меншості, яка бажає Митного союзу з Росією".

Дипломат також відзначає, що загроза санкцій відносно осіб, відповідальних за ув'язнення Тимошенко і порушення під час виборів до Верховної Ради восени 2012 року, сприятиме досягненню бажаних для ЄС результатів. "Загроза санкцій у відношенні осіб, відповідальних за ув'язнення Тимошенко і порушення в ході виборів восени минулого року мають значно більше шансів для досягнення бажаних результатів. Посадові особи в Україні, які скаржаться на "нав'язування західних цінностей", як верховенство закону, безумовно, люблять свої західні банківські рахунки і європейські резиденції. Вони люблять відправляти своїх дітей до Оксфорда і Сорбонни", - пише Джон Гербст.

За його словами, можливість бути позбавленими таких речей буде мати два наслідки. Першим є те, що чиновники не захочуть бути причетними до таких дій, як ув'язнення Тимошенко, що може закрити їм доступ до Заходу. Другий, що "деякі впливові люди в таборі Януковича, які не були причетні до репресій проти опозиції, будуть мати вагомі причини, або вимагати припинити подібну політику або дистанціюватися від одіозної адміністрації".

Гербст вважає, що закон, подібний до прийнятого в США "акту Магнітського", спрямований проти українських посадових осіб, причетних до позбавлення волі Тимошенко та інших політичних в'язнів, був би дуже ефективним. "ЄС може почати розробляти таке законодавство і домагатися його прийняття разом з підписанням угоди про асоціацію", - резюмував екс-посол США в Україні.

Читайте також: Брюссель чекає від Києва кардинальних рішень щодо Тимошенко, Луценка і Власенка до 18 квітня, - джерело