ua en ru

Екс-міністр фінансів Японії Нода обраний прем'єр-міністром країни

Екс-міністр фінансів Японії Йосіхіко Нода обраний прем'єр-міністром країни. За його кандидатуру проголосувала верхня палата японського парламенту, передає Associated Press. Раніше сьогодні за нього проголосувала і нижня палата.
Новому голові уряду належить знайти вирішення ряду труднощів, які в даний момент переживає Японія. Зокрема, новий Кабінет міністрів боротиметься з наслідками руйнівного землетрусу і цунамі 11 березня ц.р., аварією, що відбулася услід за цими стихійними лихами, на атомній електростанції (АЕС) "Фукусіма-1", а також зі стрімким зміцненням ієни.
Поки Нода офіційно не повідомляв, коли він планує сформувати новий уряд. За даними місцевих ЗМІ, це відбудеться 2 вересня ц.р. Крім того, в пресі також з'явилися повідомлення з посиланням на джерела в правлячій партії, що Нода планує призначити на пост міністра фінансів або колишнього секретаря кабінету міністрів Йосіто Сенгоку або колишнього міністра закордонних справ Кацуйю Окаду.
Нагадаємо, напередодні Нода був обраний головою правлячої Демократичної партії Японії. Він обійшов в другому турі голосування міністра економіки, торгівлі і промисловості Японії Банрі Кайеду. Після цього уряд країни на чолі з колишнім прем'єр-міністром Наото Каном пішов у відставку. Ухвалити дане рішення політика змусило стрімке падіння його популярності у населення країни. У числі інших невдач Кана на політичному терені називають невчасну реакцію на катастрофу в Японії 11 березня 2011 р., коли інфраструктура північно-східних районів країни була зруйнована найсильнішим за 140 років землетрусом і цунамі, що послідувало за ним.
Зазначимо також, що Нода став вже шостим прем'єр-міністром Японії за останні п'ять років.