ua en ru

Екс-міністр фінансів ФРН Штайнбрюк закликав до викупу проблемних банків на кошти інвесторів, а не держави

Екс-міністр фінансів ФРН Пеєр Штайнбрюк закликав викуповувати проблемні фінансові компанії на кошти інвесторів, а не держави, передає Reuters з посиланням на німецькі ЗМІ.

"Якщо банк знаходиться на межі банкрутства, його не слід рятувати відразу ж за допомогою державних коштів. Спочатку повинні діяти кредитори і власники часток", - сказав Штайнбрюк. В обмін, на думку фінансиста, кредитори можуть отримати акції проблемного підприємства.

Колишній міністр фінансів Німеччини також запропонував створити аналог Європейського стабілізаційного механізму (ESM) для банків, який буде фінансуватися на кошти самих фінансових організацій.

"Важливі системоутворюючі банки можуть рефінансувати себе дешевше і ефективніше, тому що ринки виходять з того, що держава в критичний момент не дасть їм збанкрутувати. Ми повинні позбавити їх цієї переваги і докласти зусилля для створення банківського стабілізаційного механізму", - зазначив Штайнбрюк.

Банківський стабілізаційний механізм може акумулювати від 150 до 200 млрд євро. На початковому етапі його фінансування, за словами екс-міністра, може здійснюватися через випуск боргових зобов'язань.

Серед інших пропозицій Штайнбрюка слід зазначити поділ банківських операцій на кредитні, інвестиційні та депозитні. У разі втілення його пропозицій у вразливому становищі опиниться провідний банк ФРН - Deutsche Bank AG.
Нагадаємо, що Штайнбрюк очолював фінансове відомство Німеччини в 2005-2009 рр.

Читайте також: Юнкер заявляє, що фонд єврозони ESM почне діяти в жовтні 2012 р