ua en ru

Економіці Китаю загрожують зростаючі ризики з боку боргової кризи в Європі, - Світовий банк

Економіці Китаю загрожують зростаючі ризики з боку Європейського боргової кризи і побоювання про борги регіональних китайських урядів, але країна може забезпечити собі "м'яке приземлення", використовуючи можливості для пом'якшення монетарної політики. Про це йдеться в заяві Світового банку, передає "Сіньхуа".
У піврічній доповіді про економічної ситуації в Східній Азії і Тихоокеанському регіоні Світовий банк підвищив прогноз зростання для Китаю в поточному році, але передбачив уповільнення, починаючи з наступного року, так як закордонні економіки скорочуються, а Пекін переорієнтує економіку, щоб менше спиратися на інвестиції та виробництво.
Банк також скоротив прогнози зростання для розвивається Азії, за винятком Китаю, за слабкого експортного попиту з розвинених країн і наслідків повені в Таїланді.
"Регуляторам доведеться йти по тонкій межі, захищаючись від короткострокових ризиків для зростання та довготривалої уразливості, обумовленої все ще енергійною, якщо не перегрітої, економікою", - написав банк, маючи на увазі Китай.
ВВП Китаю виросте на 9,1% в 2011 р., Світовий банк вважає, що трохи вище прогнозу зростання в 9,0%, зробленого в березні. В 2012 р. зростання сповільниться до 8,4%, вважає банк.
Зростання економіки Китаю в цьому році нижче торішнього рівня, оскільки ослаблення зовнішнього попиту вдарило по інвестицій та експорту, зазначив банк. Жорсткість монетарної політики також привело до уповільнення інвестицій в цьому році, але зараз вже більше можливостей для нормалізації політики, оскільки інфляція скорочується.
Віце-прем'єр Китаю Ван Цишань сказав на вихідних, що довготривала глобальна рецесія - справа вирішена, і Китай повинен зосередитися на вирішенні проблем своєї економіки.
Заходи, спрямовані на обмеження зростання вартості землі, можуть чинити тиск на місцеві уряду, що беруть у борг значні кошти, повідомив Світовий банк. Тим не менш, скорочення боргового навантаження навряд чи досягне масштабів американського ринку нерухомості, оскільки китайські домогосподарства схильні збирати гроші на майбутнє, а також тому, що розміри їх заставних не так великі.
Крім Китай, економіка країн, що розвиваються, Азії зросте на 4,7 відсотка в цьому році, очікує банк. Це набагато нижче попереднього прогнозу зростання на 5,3 відсотка, так як спад в розвинених країнах і жорсткість монетарної політики підірвали підйом.
Інвестори виводять гроші з азіатських країн, і це може призвести до посилення волатильності на ринках акцій і облігацій, але також може допомогти деяким країнам, які намагаються стримати зростання цін на активи, говориться в доповіді.
Стан державних фінансів дає багатьом азіатським країнам можливість для збільшення стимулюючих витрат, але уряди повинні зосередитися на довгострокових інвестиціях, спрямованих на поліпшення освіти, соціальної безпеки і продуктивності праці, також зазначив банк.