ua en ru

Економікам країн, що розвиваються, необхідно переходити від боротьби з кризою до стратегії стійкого зростання, - СБ

Сьогодні, коли фінансова криза вже відходить у минуле, країнам, що розвиваються необхідно зосередити свою увагу на вирішенні конкретних завдань, що стоять перед кожною зних. Про це йдеться в червневому випуску доповіді Світового банку (СБ) «Глобальні економічні перспективи».

«Серед них такі як: досягнення збалансованого зростання на основі структурних реформ, подолання інфляційного тиску і вирішення проблем, пов'язаних з високими цінами на сировину», - йдеться в доповіді.

На думку експертів СБ, стійке зростання економік в більшості країн, що розвиваються внесло свій внесок у виникнення нових глобальних завдань, зокрема, пов'язаних з підвищенням цін на сировину, посиленням інфляції і можливим відновленням - у міру посилювання кредитно-грошової політики і підвищення процентних ставок - притоків капіталу, що дестабілізують економіку.

За словами директора департаменту Світового банку з питань перспектив розвитку Ханса Тіммера, країни, що розвиваються проявили здатність до швидкого відновлення економіки своїх країн, незважаючи на чинники напруженості, що зберігаються в країнах з високим рівнем доходу. «Однак багато країн, що розвиваються, особливо в Азії та Латинській Америці, працюють на межі своїх можливостей і під загрозою піддатися ризику перегріву економік. Кредитно-грошова політика була скоректована, проте податково-бюджетній і валютій політиці, можливо, буде потрібно зіграти більш важливу роль у стримуванні інфляції», - зазначив він.

У свою чергу, керівник групи з дослідження глобальної макроекономіки СБ Ендрю Бернс вважає, що для більшості країн, що розвиваються фінансова криза вже позаду. За його словами, зараз необхідно зосередити зусилля на заходах щодо повернення кредитно-грошової політики до її нормального стану, а також на відновленні бюджетні запасів, що дозволили свого часу країнам, що розвиваються здійснити заходи з протидії кризі. «Середньострокові перспективи будуть все більшою мірою залежати від того, наскільки повільно будуть реалізовуватися соціальні, регулятивні та інфраструктурні реформи, що сприяють підвищенню продуктивності та забезпечення сталого зростання економік», - зазначив аналітик.