ua en ru

Економіка України скоротиться на 7,5%, - прогноз Світового банку

Економіка України скоротиться на 7,5%, - прогноз Світового банку Фото: Світовий банк підтвердив прогноз падіння ВВП України на 2015 р.

Короткострокові перспективи - невизначені

За прогнозом Світового банку, економіка України в 2015 р. скоротиться на 7,5%. Що стосується перспектив відновлення на 2016 - 2017 рр., то вони дуже невизначені. Про це йдеться у прогнозі розвитку світової економіки, опублікованому банком.

За даними звіту, перспективи української економіки залежать від цілого ряду чинників. Серед них - продовження або ж мирне врегулювання конфлікту у східній частині країни, вирішення питання дефіциту фінансів, а також подальше проведення реформ за програмою МВФ.

У своєму прогнозі банк також звертає увагу на ослаблення внутрішнього попиту в Україні. Серед причин цього явища - бюджетна консолідація, скорочення соціальних виплат і підвищення тарифів.

Одночасно з цим, аналітики Світового банку відзначають, що деякі реформи, які вже проходять в країні, будуть сприяти стимулюванню інтересу інвесторів і стабілізації темпу інфляційних очікувань. Серед них "підвищення тарифів на енергію, реструктуризацію банківської системи, реформи у сфері державної власності, зміни, спрямовані на подолання корупції в державі". За оцінкою банку всі вони необхідні для відновлення макроекономічної стабільності в Україні, однак не вплинуть на зростання економіки в короткостроковій перспективі.

Нагадаємо, раніше Світовий банк прогнозував зростання ВВП України в 2016 р. на 2%. У випадку, якщо погіршиться ситуація на Донбасі.