ua en ru

ЄБРР погіршив прогноз щодо зниження ВВП України у 2015 р. до 5%

ЄБРР погіршив прогноз щодо зниження ВВП України у 2015 р. до 5%

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) погіршив прогноз щодо зниження ВВП України у 2015 р. до 5%. Про це йдеться в оприлюднених сьогодні матеріалах банку.

Згідно з попереднім прогнозом ЄБРР, зробленому у вересні 2014 р., падіння ВВП України в 2015 р. очікувалося на рівні 3%.

Таким чином, банк погіршив свій прогноз на 2 процентних пункту.

При цьому зниження ВВП України в 2014 р. банк оцінив у 7,5%, що збіглося з прогнозом Національного банку України.

У той же час в цілому по країнах Східної Європи і Кавказу (Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова і Україна) ЄБРР прогнозує зниження ВВП в 2015 р. на рівні 2,3% (попередній прогноз - зниження на 0,5%).

При цьому прогноз щодо зниження ВВП Росії на 2015 р. погіршився на 4,6 процентних пункту - до 4,8% з 0,2 у вересні 2014 р.

В цілому по зоні ЄБРР (36 країн Центральної Європи і Балтії, Південно-Східної Європи, Східної Європи та Кавказу, Центральної Азії, Південного і Східного Середземномор'я, а також Туреччини, Росії) на 2015 р. прогнозується зниження ВВП на 0,3%, тоді як згідно вересневого прогнозу очікувалося зростання ВВП 1,7%.

"Навіть цей прогноз схильний до значних ризиків", - констатував головний економіст ЄБРР Ханс Петер. Зокрема, до таких ризиків він відніс вплив подальшого істотного падіння цін на нафту, ескалацію українсько-російської кризи і можливе зростання невизначеності в єврозоні.

У той же час в ЄБРР очікують, що зниження цін на нафту - і в результаті поліпшення умов торгівлі - може допомогти пом'якшити вплив на країни з економікою, що розвивається очікуваної нормалізації грошово-кредитної політики США.

Зазначимо, що Світовий банк прогнозує падіння ВВП України на 2,3% в 2015 р., а Moody's - на 6%.

У той же час у прийнятому Верховною Радою держбюджет на 2015 р. закладено падіння ВВП на 4,3%.