ua en ru

ЄБРР надав "Укрексімбанку" 50 млн дол. для кредитування проектів енергоефективності МСБ

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) надав "Державному експортно-імпортного банку України" ("Укрексімбанк") кредит на 5 років на суму 50 млн дол. Про це повідомляє прес-служба ЄБРР.

Кредит буде використаний для кредитування підприємств малого та середнього бізнесу (МСБ) в масштабах країни. Підприємства, які відповідають вимогам, зможуть отримати в "Укрексімбанку" кредит у розмірі до 3 млн дол. на реалізацію проектів енергоефективності.

"ЄБРР зосереджує зусилля на підтримку тих секторів української економіки, які найбільш постраждали від погіршення економічної ситуації в регіоні, а саме малого бізнесу і проектів енергоефективності. Малий бізнес в Україні ось уже кілька років відчуває брак інвестицій, яка обумовлена малим об'ємом ліквідності у місцевих банків і різноманітними кредитними ризиками. Підвищення енергоефективності стало питанням державної важливості в контексте заходів, які Україна в даний час приймає для підвищення своєї енергетичної безпеки", -говориться в повідомленні ЄБРР

Також планується, що кредит буде супроводжуватися технічною допомогою ЄБРР, спрямованої на подальше зміцнення досвіду і знань "Укрексімбанку" у сфері енергоефективності. Крім того, допомогу у визначенні та здійсненні інвестицій у підвищення енергоефективності отримають і кінцеві позичальники.

Усього (з 2007 р.) ЄБРР надав "Укрексімбанку" майже 470 млн дол. у формі субординованого і довгострокового боргу.

Нагадаємо, вчора стало відомо, що ЄБРР планує надати кредит в 48,8 млн євро для будівництва додаткових потужностей (32,5 МВт) на Новоазовської вітроелектростанції в Донецькій області.

ЄБРР (належить 63 державам і двох міждержавних організацій) є найбільшим фінансовим інвестором в Україні. Станом на 31 грудня 2011 р., банк взяв на себе зобов'язання щодо надання більше 7,5 млрд євро в рамках 294 проектів.