ua en ru

ЄБРР планує надати кредит на реконструкцію траси Київ-Одеса

ЄБРР планує надати кредит на реконструкцію траси Київ-Одеса Фото: ремонт доріг (Віталій Носач, РБК-Україна)

Банк погодиться на фінансування проекту в разі посилення боротьби з корупцією в Укравтодорі

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) може профінансувати реконструкцію автодороги M05 Київ-Одеса в Черкаській, Кіровоградській, Миколаївській та Одеській областях, а також будівництво північного ділянки обходу навколо Львова. Про йдеться в Меморандумі про взаєморозуміння, який був підписаний сьогодні в Лондоні премьер-міністром України Олексієм Гончаруком та президентом ЄБРР Сумою Чакрабарті, повідомляє прес-служба ЄБРР.

Як відзначається в повідомленні, ці проекти буде виконувати Державне агентство автомобільних доріг України (Укравтодор). В рамках проектів ЄБРР також буде підтримувати посилення корпоративного управління та боротьби з корупцією в агентстві, реформування українського дорожнього сектору та реалізацію заходів щодо підвищення дорожньої безпеки.

Попередніми умовами надання фінансування ЄБРР є успішне завершення всього процесу аналізу проектів, включаючи техніко-економічні обґрунтування та оцінку впливів на навколишнє середовище, а також остаточне утвердження цих проектів Радою директорів банку, повідомили в ЄБРР.

У той же час прем'єр-міністр України Олексій Гончарук повідомив про підписання фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком та Меморандуму про порозуміння між урядом та ЄБРР щодо спільної реалізації проекту. Обидва документи на суму по 450 млн євро - загалом 900 млн євро. За його словами, кошти підуть на реконструкцію і будівництво 340 кілометрів доріг у п‘яти областях.

ЄБРР планує надати кредит на реконструкцію траси Київ-Одеса

Нагадаємо, Україна залучить в 2019 році на ремонт доріг 5 млрд гривень коштів міжнародних фінансових організацій. З масштабних проектів - це капітальний ремонт дороги М-01 від Києва до транспортного вузла Кіпті в Чернігівській області, включаючи об'їзну дорогу міста Бровари.

Зазначимо, ремонт і будівництво доріг державного значення в 2019 році буде направлено 19 млрд гривень.