ua en ru

ЕАГ з регулювання ринку нафтопродуктів рекомендувала нафтотрейдерам понизити ціни, - джерело

Вчора секретаріат експертно-аналітичної групи (ЕАГ) з регулювання ринку нафтопродуктів рекомендував нафтотрейдерам понизити ціни, посилаючись на рекордне падіння світових котирувань нафти. Крім того, знизилася і оптова ціна нафтопродуктів. Але учасники ринку вважають за краще орієнтуватися на домовленості з Кабміном, а саме підтримувати ціни на існуючому рівні до закінчення виборів. І уряд не в змозі на них вплинути, відзначають експерти. Про це пише видання "Комерсант-Україна".

За даними агентства Bloomberg, вчора ціна нафти марки Brent на Нью-Йоркській товарній біржі знизилася на 0,95 дол., до 107,24 дол. за барель, досягнувши мінімуму за два місяці. Всього ж з початку тижня нафта подешевшала на 8,8 дол. за барель, або на 7,5%. Останній раз такий обвал котирувань спостерігався восени 2008 року, коли нафта дешевшала на 10 дол. за барель за тиждень, а до кінця року втратила дві третини своєї вартості. На ціну сировини, за даними Bloomberg, вплинули дані про скорочення виробничої активності в Китаї.

Як повідомило джерело в Міненерго, вчора секретаріат експертно-аналітичної групи (ЕАГ) з регулювання ринку нафтопродуктів при Кабінеті міністрів звернувся до всіх учасників групи з рекомендацією в зв'язку з цим понизити ціни на паливо. Цю інформацію підтвердив і один з учасників групи, відзначивши, що нафтовикам рекомендували понизити вартість палива на заправках на 15-20 коп. за літр до кінця вересня. Консалтингова компанія UPECO, чиї представники входять до складу ЕАГ, вчора розповсюдила прес-реліз, в якому вказала, що через обвал котирувань на світових ринках вже в третій декаді вересня варто чекати зниження оптових цін на бензини і дизельне паливо на 300-500 грн/т, що призведе до падіння цін і в роздрібі. За даними UPECO, трейдери розпродаватимуть накопичені запаси, щоб купити дешевші партії нафтопродуктів. В UPECO прогнозують, що якщо ціни на світовому ринку продовжать падіння або навіть залишаться на нинішньому рівні, то вже на початку жовтня споживачам варто чекати зниження роздрібної ціни на 5-15 коп. за літр.

Читайте також: Ціна нафти Middle East Crude впала більш, ніж на 5%