ua en ru

E.ON Ruhrgas попросила "Газпром" змінити формулу ціни на газ і прив'язати її до ціни спотових постачальників

Ціноутворення російського газу, як і раніше не задовольняє європейські компанії. Після знижок, наданих "Газпромом" європейським споживачам, німецька E.ON Ruhrgas попросила змінити формулу ціни на газ і прив'язати її до ціни спотових постачальників. В іншому випадку покупці російського газу мають намір закуповуватися за спотовими цінами в інших контрагентів, обсяг постачань яких неухильно зростає, передає РБК daily з посиланням на Reuters.
Німецька E.ON Ruhrgas 21 лютого 2011 р. звернулася до "Газпрому" з проханням прив'язати всі контракти на російський газ до спотової ціни, проте "Газпром" зайняв жорстку позицію в цьому питанні. Про це повідомив начальник управління структурування контрактів та ціноутворення компанії "Газпром експорт" Сергій Комлєв.
E.ON отримує переважну частину газу від "Газпрому" за довгостроковими контрактами, формула ціни яких прив'язана до вартості нафти і нафтопродуктів. З іншого боку, з середини 2008 р. по середину 2010 р. спотові ціни на газ у Європі впали на 70%, в той час як "формульні" ціни знизилися тільки на 40%.
Через економічний спад імпортери газу почали сумніватися в доцільності прив'язки цін на газ до цін на нафту, а їхні клієнти збільшили закупівлі на спотовому ринку, що пропонує кращі ціни. За оцінками експертів, тільки в 2009 р. спотовий ринок газу подвоївся - обсяги поставок газу за спотовими контрактами почали наближатися до обсягів продажів "Газпрому" в країни ЄС і Туреччину (141 млрд куб. м). Тому, втративши під час кризи частину європейського ринку, "Газпром" частково переглянув діючу десятиліттями систему ціноутворення і почав враховувати ціни спотового ринку в контрактах з європейськими клієнтами.
Але повний перехід на короткострокові контракти не влаштовує "Газпром". 21 лютого 2011 р. представники "Газпрому" як коментар своєї позиції нагадали слова генерального директора ТОВ "Газпром експорт" Олександра Медведєва: "Довгострокові контракти нафтопродуктової прив'язки гарантують збереження балансу інтересів покупця і продавця. Прив'язка ціни газу до нафти захистить споживача від можливих цінових маніпуляцій домінуючим постачальником, оскільки жоден з великих експортерів газу в Європу не може впливати на ціну нафти і нафтопродуктів".
E.ON Ruhrgas зі свого боку дала такий коментар своїм діям: "Ми ведемо переговори з усіма постачальниками газу, спрямовані на те, щоб привести умови поставок у відповідність з поточною ціновою ситуацією на ринку газу".