ua en ru

Допит Порошенко: онлайн

Допит Порошенко: онлайн Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Допит Порошенко у суді проходить в режимі відеоконференції

Допит Петра Порошенка проходить сьогодні, 21 лютого, в Оболонському районному суді Києва, де він свідчить у справі екс-президента України Віктора Януковича. Всі подробиці і пряма трансляція засідання суду - в матеріалі РБК-Україна.

15:08

Суддя оголосив про завершення допиту Порошенко і перерви до завтра до 10:00.

15:07

"Тлумачення конституції відносяться до компетенції Конституційного суду. Якщо ви вважаєте, що ваші права порушені, зверніться до Конституційного суду", - говорить Порошенко.

15:03

Більшість питань, які задає сторона захисту, суд знімає, так як вони, за словами судді, або є правовими, або не стосуються даного слідства.

15:01

Суддя робить зауваження адвокату Сердюку за його репліки з місця, і уточнює, що у нього залишилося тільки півгодини на те, щоб поставити всі свої запитання свідку.

14:56

Коли вам стало відомо про підписання Януковичем договору із зарубіжними партнерами про врегулювання політичної кризи, і чи відомо вам про це? Порошенко відповів, що дізнався про це в той момент, коли ця угода була оприлюднена.

14:50

Чи передбачено Конституцією припинення повноважень президента через непідписання ним важливого документа? Сторона звинувачення протестує, каже, що це правове питання. Суд підтримав, питання знято.

14:45

Один з адвокатів запитала, чи передбачено Конституцією таке припинення повноважень президента як самоусунення. За словами Порошенка, йому про це не відомо, він знає тільки про те, що повноваження президента Рада поклала на Турчинова.

14:39

Прокурори закінчили допит свідка. Тепер питання Порошенко задають адвокати. Перше питання - чому Порошенко особисто не присутній на засіданні. Президент сказав, що у нього дуже щільний графік, в тому числі міжнародні зустрічі.

14:30

Прокурор запитав у Порошенка, чи має право президент просити допомоги у сусіднього держава, зокрема, ввести війська. У свою чергу, захист висловила протест проти питання. Суд підтримав адвоката.

14:25

Порошенко заявив про те, що особисто бачив в Сімферополі військовослужбовців в зеленій формі, які перебували в Криму без згоди України. За словами працівників аеропорту він знав, що в повітряному просторі знаходяться літаки без розпізнавальних знаків, які перекидали на півострів військові сили.

14:15

Перше питання - розповісти про цілі поїздки до Криму в лютому 2014 року. За словами Порошенка, він поїхав туди з метою врегулювання політичної ситуації, отримавши відповідне доручення від в.о. президента України Олександра Турчинова.

Допит Порошенко: онлайн

Допит Порошенко (скріншот)

14:08

Судді теж уже в залі, засідання почалося.

14:05

Адвокати та прокурори вже знаходяться в залі суду, де найближчим часом відбудеться допит Петра Порошенка.

14:00

Допит Порошенко пройде по відеозв'язку

Вранці прокурор Руслан Кравченко подав клопотання про те, щоб допит Порошенко проходив у режимі відеоконференції, так як президент фізично не має можливості бути присутнім у суді.

У свою чергу, адвокат Януковича Віталій Сердюк виступив проти цієї пропозиції. Він заявив, що якщо Порошенко не з'явиться особисто, то слід перенести засідання.

Однак суд задовольнив клопотання прокурора, таким чином давши згоду на допит Порошенко в режимі відеоконференції.