ua en ru

Донецька облрада підписала з Кабміном угоду про виділення 2,9 млрд грн на розвиток області в 2012-2015 рр

Донецька обласна рада 9 червня підписала з Кабінетом міністрів угоду про фінансування програми регіонального розвитку на 2012-2015 роки. Про це пише видання "Комерсант-Україна".

На умовах співфінансування планується вирішити проблеми з безробіттям, збалансувати пропозиції на ринку праці, забезпечити продовольчу безпеку області, поліпшити якість питної води в населених пунктах, провести модернізацію спортивної інфраструктури, а також надавати пільгові іпотечні кредити громадянам, які потребують поліпшення житлових умов. На ці цілі передбачається направити 2,9 млрд грн, з яких фінансування з держбюджету складе 1,8 млрд грн, з місцевого - 372 млн грн, решта - кошти інвесторів. У 2012 р. планується витратити 595,95 млн грн. Вже з наступного року керівництво області має намір почати реалізацію інноваційних проектів - технології виробництва нанопорошків, нанотітана і металевих виробів з нього.
Попередня програма розвитку області на 2007-2011 роки була припинена в 2008 р. через відсутність коштів у держбюджеті - недофінансовано 450,6 млн грн. Тоді цю суму повинні були направити на розвиток вугільної галузі, захист навколишнього середовища, реконструкцію автомобільних доріг та будівництво об'єктів водовідведення. Після зміни влади заявлялося про розблокування фінансування цієї програми.
Керівники інших областей мають намір укласти подібні договори. "Ми вже підписали угоди з профільними міністерствами, тепер плануємо підписати з Кабміном. Сума фінансування обговорюється, але думаю, вона складе не менше 3 млрд грн - по 1,5 млрд грн з місцевого та державного бюджетів. Вже в 2012 році ми плануємо спрямувати 1 млрд грн на розвиток області", - сказав виданню голова Київської ОДА Анатолій Присяжнюк. "Зараз ми готуємо проект угоди спільно з головою Ради міністрів Криму Василем Джарти, адже ми - представники однієї команди. Основні проблеми, які потребують гострому реагуванні, - забезпечення газом населення, створення робочих місць, будівництво нових терміналів аеропорту, мостових переходів, терміналу по відвантаженні контейнерів в порту. Все це вимагає багатомільйонних інвестицій, тому в своїй програмі ми не робимо основне навантаження на держбюджет, а ведемо переговори з іноземними компаніями про залучення капіталу", - зазначив голова Запорізької ОДА Борис Петров. "Ми отримали схвалення профільних міністерств по ряду проектів на реформування системи охорони здоров'я, будівництво реабілітаційного центру, реконструкцію мереж в ЖКГ", - повідомив виданню голова Луганської облради Валерій Голенко.
Подібні програми стимулюють місцеву владу працювати зі всіма джерелами коштів. "Ми таку угоду уклали минулої осені, плануємо побудувати новий реабілітаційний центр і вирішити проблеми берегоукріплення", - зазначив перший заступник голови Івано-Франківської ОДА Руслан Гусак. "Ми уклали додаткову угоду з Кабміном. Зараз просимо 350 млн грн на реконструкцію семи шахт, близько 70 млн грн на роботи з берегоукріплення, на вирішення проблем із питною водою в Бориславі - 150 млн грн. Всього угода оцінюється в 2,5 млрд грн. Такі договори стимулюють місцеві влади шукати інвестиції ", - зазначив голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк.