ua en ru

Частка "нелегального" відтоку капіталу з Росії з 1994 р. по 2011 р. перевищила 211 млрд дол., - GFI

Відповідно до нового звіту дослідницького центру Global Financial Integrity (GFI), що спеціалізується на оцінці автомобіля нелегального капіталу, з 1994 по 2011 рік з Росії "без реєстрації" витекло як мінімум 211 млрд дол., у широкому ж розумінні сумарний (легальний і не відображений у платіжному балансі) відтік капіталу перевищив 782,5 млрд дол., повідомляє "Комерсант-Україна". Перша оцінка "нелегального" відтоку, по суті, являє собою суму чистих пропусків і помилок платіжного балансу РФ за аналізований період з урахуванням "похибок" при митному декларуванню. Друга ж заснована на даних Світового банку і його методикою оцінки відтоку (World Bank Residual Model).

Автори доповіді закликають змінити підхід до розрахунку показників руху капіталу, у тому числі його притоки, з урахуванням нелегальної складової. У разі РФ це б означало виключення з показника прямих інвестицій тих сум, які спочатку були нелегально виведені з країни, головним чином через юрисдикції з пільговим оподаткуванням (Британські Віргінські острови, Кіпр).

В обох оцінках найважливішим каналом неконтрольованого руху капіталу експерти визнали заниження або завищення фактичної вартості експорту та імпорту при митному декларування (Gross Excluding Reversals).

Основним винуватцем сформованої ситуації експерти вважають неефективність держконтролю в РФ, головним чином митниці, "слабкість якої підтримує тіньову економіку" (з 1999 по 2007 рік її розмір по відношенню до ВВП становив близько 46%, що порівнянно з оцінками СБ - 43,8%). Втім, значний обсяг нелегальних операцій з капіталом властивий не тільки російській економіці - з Китаю, за підрахунками GFI, таким чином витікає понад 450 млрд дол. щорічно, серед лідерів (РФ в рейтингу займає п'яту сходинку) значаться також Індія, Індонезія, Малайзія, Філіппіни і Нігерія.

Читайте також: Відплив капіталу з Франції за жовтень і листопад 2012 р. склав 53 млрд євро