ua en ru

Прибутковість інвестицій в предмети мистецтва в 2011 р. виявилася істотно вищою, ніж в акції, - дослідження

Економічні негаразди у світі мало позначаються на ринку мистецтва. Прибутковість інвестицій в "вічне і прекрасне" другий рік поспіль виявляється на порядок вищою, ніж у фондовий ринок, свідчить індекс Mei Moses All Art.

Індекси "сімейства" Mei Moses розраховують прибутковість за аукціонними цінами на предмети мистецтва як світових, так і для регіональних ринків. Згідно провідному індексу Mei Moses All Art, що складається в основному з урахуванням продажів у Лондоні і Нью-Йорку, 2011 р. приніс інвесторам у мистецтво дохід в 11%. Таким чином, різниця в прибутковості між арт-ринком і ринком цінних паперів склала 9 б.п.

За останні десять років ключовий індекс Mei Moses шість разів бив показники S&P 500. Середня річна прибутковість арт-інвестора за цей період склала 7,8% проти скромних 2,7% для вкладника в цінні папери. "Ціни на ринку мистецтва не схильні до різких коливань. Я не здивований, що останнім часом ми спостерігаємо зростання, так як багаті люди не сильно постраждали в 2008-2009 рр.", - цитує The Financial Times творця індексу Майкла Мозеса.

При цьому з 2008 р. розрив між прибутковістю фондового і арт ринків стрімко збільшується. Не в останню чергу це пов'язано зі зростанням попиту на мистецтво в КНР. Там багаті люди все охочіше скуповують традиційні китайські роботи, які раніше були розпродані західним колекціонерам. "У Китаї швидко зростає частка багатих людей. А всі нувориші хочуть похвалитися перед друзями дорогими речами", - відзначив глава Fine Art Fund Group Філіп Хоффман.

Найвигіднішими інвестиціями залишаються роботи імпресіоністів і модерністів (прибутковість досягає 14%). Післявоєнне і сучасне мистецтво гарантує повернення вкладень до 6,4%, тоді як роботи старих майстрів і предмети мистецтва XIX століття забезпечать зростання добробуту на 4,8%.

За попередніми даними Artprice, в 2011 р. продажі аукціонних будинків перевищили рекордні 10,7 млрд дол. (попередній рекорд був зафіксований в 2010 р. - 9,5 млрд дол.).