ua en ru

Прибутковість 10-річних держоблігацій Італії сьогодні досягла критичної позначки 7% (доповнення)

Ринкова прибутковість 10-річних держоблігацій Італії досягла сьогодні 7-процентної позначки, яку аналітики називають "точкою неповернення". На 12:50 за київським часом ставка по бондах Італії складала 7,36%, свідчать дані торгів.
При вартості запозичень на рівні 7% фінансування бюджетного дефіциту і держборгу Італії стає скрутним, і країні може знадобитися екстрена допомога партнерів по єврозоні або Міжнародного валютного фонду (МВФ).
Саме після того, як ставки по аналогічних держпаперам Греції, Португалії і Ірландії перевищили 7%, ці країни єврозони були вимушені звертатися за міжнародною фінансовою допомогою.
Різке зростання прибутковості по італійських бондах послідувало за рішенням британської клірингової компанії LCH Clearnet підвищити маржинальні вимоги по держоблігаціях Італії. LCH, одна з найбільших клірингових компаній на європейському борговому ринку, підняла маржинальні вимоги по облігаціях Італії з терміном обігу від 7 до 10 років на 5%.
Спред прибутковості італійських 10-річних паперів до аналогічних німецьких бондів, які вважаються "бенчмарком" єврозони, сьогодні перевищив 500 базисних пунктів - вперше в історії єврозони.
Крім того, сьогодні відбулася інверсія кривої прибутковості по держоблігаціях Італії: прибутковість 2-річних італійських бондів - знову ж таки вперше в історії євро - перевищила прибутковість по 10-річних паперах. Це вважається явним сигналом про зростаючі на ринку побоювання, що Італія може не розплатитися по своїх боргах. Зворотна (інвертована) крива прибутковості - це ситуація на ринку, при якій процентні ставки по довгострокових боргових інструментах нижчі, ніж по короткострокових. Саме ця ситуація передувала зверненню Греції, Португалії і Ірландії по фінансову допомогу.
Державний борг Італії складає астрономічні для єврозони 1,9 трлн євро, а дуже повільне зростання національної економіки підвищує ризик фінансової катастрофи. Проте ситуація для держави не така критична, як, наприклад, для Греції, оскільки Італія може похвастати первинним профіцитом бюджету: витрати держави не перевищують його доходи, якщо не брати до уваги витрати з обслуговування боргу. Аналітики вважають, що Італія якийсь час зможе триматися на плаву при вартості запозичень вище 7%. Якщо ж країні дійсно знадобиться зовнішня фінансова допомога, спочатку в справу вступить Європейський центробанк (ЄЦБ), який збільшить покупки італійських держпаперів на вторинному ринку.
Сьогодні ЄЦБ купує "пристойні обсяги" італійських держпаперів, повідомив Reuters один з інвесторів в Лондоні.
Напередодні прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі пообіцяв подати у відставку, як тільки парламент країни схвалить пакет економічних реформ, спрямованих на прискорення економічного зростання і скорочення рівня національного боргу. Проте навіть відставка Берлусконі не гарантує швидкого виходу з кризи, вважають інвестори.