ua en ru

Видобуток сланцевого газу може стати другим Чорнобилем, - Олександр Прогнімак

Сьогодні активно обговорюється тема видобутку сланцевого газу на території України. Деякі експерти виступають за, а багато - проти.

За словами лідера партії «Зелені» Олександра Прогнімака, таке, здавалося б, рятівне рішення з економічної точки зору допоможе влади в політичних питаннях, але для України і народу в цілому - це може обернутися великою екологічною катастрофою, яка потягне за собою забруднення грунтових вод, грунту і посилення парникового ефекту.

Зокрема, сучасна технологія видобутку сланцевого газу увазі буріння однієї вертикальної свердловини і декількох горизонтальних свердловин довжиною до 2-3 км. У пробурені свердловини закачується суміш води, піску та хімікатів, в результаті гідроудару руйнуються стінки газових колекторів, і весь доступний газ відкачується на поверхню.

«За звітами екологів, для однієї операції гідророзриву використовується 80-300 тонн хімікатів. Незважаючи на те, що гідророзриви проводяться набагато нижче рівня грунтових вод, токсичними речовинами заражається грунтовий шар, грунтові води і повітря. Це відбувається за рахунок просочування хімічних речовин через тріщини, що утворилися в товщі осадових порід, в поверхневі шари грунту. Тому владі потрібно думати не тільки про вигоду від видобутку сланцю, але і наслідки, які можуть призвести до екологічної катастрофи. Це свідчить про те, що підстав для райдужних прогнозів поки немає», - зазначив Прогнімак.

Він також підкреслив, що т.зв. «позитивний досвід США» з видобутку сланцевого газу, призвів до того, що в деяких районах Пенсільванії в колодязях можна підпалити воду. «На даний момент шкода, що наноситься екології знаменитого регіону сланцевого басейну в Пенсільванії носить характер екологічної катастрофи. Невже нам мало одного Чорнобиля», - резюмував політик.

Читайте також: У України з'явився шанс добувати достатню кількість газу для себе і імпортувати його, - Добкін