ua en ru

Директор-розпорядник МВФ запропонував задуматися про світову резервну валюту.

Директор-розпорядник Міжнародного Валютного Фонду (МВФ) Домінік Стросс-Кан заявив, що в майбутньому МВФ, можливо, доведеться використовувати альтернативну доларові резервну валюту, надаючи фінансову підтримку різним державам.

З такою заявою Д.Стросс-Кан виступив у штаб-квартирі МВФ у Вашингтоні, передає Associated Press. "Цей день ще не настав, але я вважаю, що розумно вже нині задуматися над даним питанням", - відзначив директор-розпорядник.

На думку Д.Стросс-Кана, вибір МВФ конкретної резервної валюти прямо залежатиме від політики і економічного середовища в конкретній країні, валюту якої може бути вибрано як резервну. Проте глава організації відзначив, що в період світової фінансової кризи долар відігравав роль "тихої гавані", а міжнародна валютна система в цілому продемонструвала стійкість.

Крім того, у своєму виступі Д.Стросс-Кан вказав на необхідність досконалішого аналізу ризиків, що постають у світовій економіці, а також покращення роботи для їх мінімізації.

На сьогоднішній день кілька країн претендує на визнання своїх національних валют резервними, серед них Китай і Росія. Підтримку Москві в цьому питанні вже встиг надати президент Венесуели Уго Чавес, що заявляв наприкінці минулого року, що його країна готова стати першою державою, що використовує рубль як резервну валюту.