ua en ru

Девальвація ряду національних валют несе загрозу стабільності відновлення світової економіки, - МВФ

Тенденція щодо девальвації національної валюти в цілому ряді країн несе загрозу стабільності відновлення світової економіки, вважають в МВФ, передає РБК daily.

«Дії влади, спрямовані на зниження курсу національних валют, ризикують набути загального характеру. Все це може обернутися справжнім протистоянням між найбільшими економіками планети», - відзначають експерти МВФ.

У свою чергу, глава МВФ Домінік Стросс-Кан вважає, що «починають зароджуватись думки про те, що валюта може бути використана як інструмент проведення певної політики». На його думку, застосування цієї тези на практиці створить загрозу відновленню глобальної економіки і «буде мати вкрай деструктивні наслідки протягом тривалого терміну».

У Credit Suisse вважають, що поки що зарано говорити про початок цієї валютної війни, проте загроза розвитку ситуації за таким сценарієм існує. «Ми сподіваємося, що країни докладуть максимум зусиль, щоб уникнути втручання в динаміку валютних курсів, і знайдуть консенсус в ході переговорів. У повномасштабній валютній війні в кінцевому підсумку не виявиться ні переможців, ні переможених - програють усі. Одним із наслідків може стати різке зростання інфляції, і тоді про планомірне відновлення глобальної економіки можна буде забути», - прогнозує валютний стратег Свен Шуберт.