ua en ru

Deutsche Bank: Обсяг коштів під управлінням хедж-фондів в 2011 р. зросте на 13% - 2,3 трлн дол

Обсяг коштів під управлінням хедж-фондів в 2012 г. виросте на 13%, до 2,3 трлн дол. Такий прогноз зробив Deutsche Bank, повідомляє газета Handelsblatt.

Колишній рекорд, поставлений ще в 2007 р., склав 2,2 трлн дол. Свій аналіз опублікував на цьому тижні і Credit Suisse, підготувавши його на базі даних від більш ніж 600 інституційних інвесторів. Згідно з цією доповіддю, в поточному році обсяг коштів під управлінням хедж-фондів складе 2,13 трлн дол.

За даними Форуму фінансової стабільності (FSB) в Базелі, фінансова міць хедж-цільових фондів і компаній, створених банками для структурування боргових продуктів, зараз більше, ніж коли б то не було раніше. Поза регульованою фінансовою системою циркулюють різні фінансові інструменти приблизно на 60 трлн дол.

Менеджери хедж-фондів, використовуючи спеціалізовані фінансові інструменти, спекулюють на зростанні або падінні курсів акцій, облігацій, валюти і сировинних товарів. Оскільки вони, як і інші гравці тіньової частини банківського світу, нерідко застосовують кредитні важелі, при невдалому кінці ризикових ставок можуть виникнути негативні ефекти. При цьому їх подальше поширення "загрожує нанесенням шкоди всій фінансовій системі", вказує колишній головний економіст Європейського центробанку (ЄЦБ) Отмар Іссинг, який нині очолює комісію з фінансового регулювання. На думку експерта, для всіх "тіньових банків" необхідно ввести "збір за системні ризики, приблизно відповідний німецькому банківському податку". Крім того, Іссинг виступає за створення в рамках ЄЦБ спеціальної структури, яка б здійснювала контроль за системними ризиками. Подібний контроль необхідний хоча б тому, що сьогодні хедж-фондам гроші своїх клієнтів довіряє все більше число інституціональних інвесторів - наприклад, банки, страхові компанії та пенсійні фонди.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що хедж-фонд Bridgewater Pure Alpha в 2011 р. збільшив дохід до 13,8 млрд дол., обігнавши Quantum Endowment Fund Сороса.