ua en ru

Децентралізація влади дасть можливість громадянам впливати на чиновників і політиків, - "Український вибір"

Децентралізація влади дасть можливість громадянам впливати на чиновників і політиків. Про це заявив координатора проекту «Українська Федерація» Михайло Павлів на міжрегіональній конференції в Харкові «Слобожанщина на шляху до народовладдя і децентралізації», що відбулась 11 червня, повідомляє прес-служба громадського руху «Український вибір».

За словами Павліва, головна мета конференції - обговорити питання зростання ефективності життєдіяльності регіонів за рахунок здійснення реформ, спрямованих на децентралізацію влади, посилення місцевого самоврядування, активне залучення територіальних громад у процеси управління рідним краєм.

«Україна потребує політико-територіальних, фіскальних, адміністративних змін. Сьогодні громадяни відсторонені від управління країною. Регіони повинні отримати владу, а децентралізація дасть можливість громадянам впливати на чиновників і політиків. Розвиток реального народовладдя допоможе Україні стати комфортною для своїх громадян. І історична область Слобожанщина має стати справжнім проектом, а не просто культурно-історичним феноменом», - сказав Павлів.

Депутат Харківської міськради, лідер місцевої ініціативної групи громадського руху «Український вибір» Андрій Лесик відзначив, що зараз Київ контролює все, що відбувається в регіонах. І громадяни України, які, згідно з Конституцією, є основним джерелом влади в країні, не можуть вплинути на рішення владної верхівки. Прикладом тому стала ситуація з видобутком сланцевого газу в регіоні. «Люди втратили віру в те, що вони можуть щось змінити. Але я вважаю, що саме люди повинні стати справжніми господарями тих місць, де вони живуть. І завдання «Українського вибору» - повернути українцям віру у свої сили», - сказав Лесик.

У тому, що Україна просто необхідна децентралізація, впевнена і народний депутат України чотирьох скликань Алла Александровська. «Дохід регіону повинен формуватися в залежності від того, яка кількість продукції виробляється в даній області, від її внеску у ВВП країни», - підкреслила Александровська.

У роботі конференції взяли участь депутати місцевих рад, бізнесмени, політологи, економісти, вчені та громадські діячі з Харківської, Сумської та Луганської областей, а також з Бєлгорода (Російська Федерація).