ua en ru

Більше десятка затриманих в нічному клубі в Києві досі перебувають у військкоматі

Більше десятка затриманих в нічному клубі в Києві досі перебувають у військкоматі Фото: військкомат (skvira.com)

Серед затриманих виявився чоловік з реєстрацією в окупованому Криму

Більше десятка затриманих в нічному клубі Jugendhub в Києві досі перебувають у військкоматі. Про це заявив адвокат клубу Ксенія Проконова, передає "Радіо Свобода".

"На території військкомату в Києві досі перебуває 12 осіб із затриманих в ніч на суботу в столичному клубі Jugendhub", - йдеться в повідомленні адвоката.

За словами юриста, частину людей відпустили після втручання Уповноваженого з прав людини Верховної Ради з тим, щоб вони о 9 ранку з'явилися у військкомати за місцем реєстрації.

"З ними (затриманими, - ред.) частково є зв'язок, частково - ні. Намагаємося до них потрапити. Там вони проходять медогляд і все інше", - додала вона.

У той же час, не всі затримані - кияни, серед них, зокрема, є особа з реєстрацією в окупованому Криму, яка приїхала до Києва на кілька днів.

"Наскільки я знаю, він до цих пір знаходиться там, йому інкримінують ухиляння від призову", - підкреслила Проконова.

У свою чергу, представник Уповноваженого з прав людини Михайло Чаплига заявив, що частина із затриманих вночі після втручання омбудсмена залишилися на території Київського міського та обласного збірного пункту Збройних сил добровільно.

За його словами, всім цим людям можуть запропонувати пройти комісію і вручити повістки, далі вони повинні з'явитися до військового комісаріату, пройти відповідну комісію, де повинні бути вивчені підстави, чи підпадають вони під заклик, але "прямо з клубу" поза їхньою волею в армію відправити не дозволяє українське законодавство.

"Ми приймаємо заяви зараз. Звичайно, вони всі будуть зареєстровані. Відповідно, буде реакція на адресу міністра внутрішніх справ з грубим порушенням Кримінально-процесуального кодексу під час того, що відбувається. По-друге, буде відповідний лист на адресу міністра оборони", - відзначає він.

У Міністерстві оборони України поки що ситуацію не прокоментували.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Києві в нічному клубі поліція затримала 17 осіб з наркотиками, крім того виявлено 11 малолітніх і 32 людини, які ухиляються від призову на строкову службу.