ua en ru

Дещиця заявив про неприйнятність пропозицій РФ по федералізації України, - Лавров

Міністр закордонних справ України Андрій Дещиця заявив про неприйнятність пропозицій РФ по федералізації України, озвучених раніше російським зовнішньополітичним відомством.

Міністр закордонних справ України Андрій Дещиця заявив про неприйнятність пропозицій РФ по федералізації України, озвучених раніше російським зовнішньополітичним відомством. Про це міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив в ефірі програми "Недільний час", розповідаючи про свої переговори з Дещицею в Гаазі.

За словами Лаврова, він намагався донести до українського колеги, що кожен регіон повинен мати можливість безпосередньо обирати своє керівництво, законодавчу владу і губернаторів.

"Як показує практика, унітарна держава в Україні не працює. Після кожних виборів Президента змінюється конституція - то її роблять пропрезидентською, то пропарламентскою, то проурядовою. Ця чехарда довго тривати не може", - заявив Лавров.

Міністр висловив думку, що федералізація - це "шлях до того, щоб кожен регіон відчував себе комфортно, відчував, що його права забезпечені, а разом вони об'єднувалися б загальнодержавними функціями, такими як оборона, зовнішня політика, судова система".

"Ми готові до цього з точки зору тих гарантій, які зовнішні гравці могли б дати українцям після проведення такого роду реформених перетворень", - додав він.

"Дещиця сказав, що наша пропозиція неприйнятна, тому що федералізація суперечить основоположним принципам державного устрою України. Незрозуміло, чому. Таких принципів я не знаю. По-друге, ідея про те, щоб зробити російську мову другою державною, також неприйнятна. Це було сказано на тлі відомих заяв українського МЗС, інших офіційних представників нинішньої влади України про те, що з точки зору етногенезу, росіяни і російська мова не є системоутворюючими факторами української держави", - розповів Лавров.

"Для мене трохи дивно прозвучав ця явно антиісторична теза. Я пояснив своєму колезі некоректність такого роду висловлювань. З цього можна укласти, що якщо нинішні керівники в Києві будуть упиратися в своєму неприйнятті ідеї делегування повноважень регіонам (а ми переконані, що тільки через федералізацію це можна зробити ефективним), якщо вони продовжуватимуть ігнорувати росіян, включаючи російську мову, то, думаю, що з конституційної реформи, яка в якихось формах, начебто, почалася, нічого путнього не вийде", - сказав глава МЗС Росії.