ua en ru

Утримувачі облігацій ТОВ "Караван" вимагають від компанії повернення боргу.

Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ) звернулася в Держкомісію з цінних паперах і фондового ринку (ДКЦПФР) з проханням встановити зв'язок між власниками Karavan Real Estate, що займається будівництвом торгово-розважальних центрів (ТРЦ) "Караван", і власниками ТОВ "Караван". Обидві компанії входять до однойменної групи, пише "Комерсант-Україна".

У УАІБ стверджують, що з березня 2009 р. ТОВ "Караван", що управляло шістьма гіпермаркетами, порушувало зобов'язання з виплати процентного доходу і викупу облігацій. Всього було випущено три серії паперів на загальну суму 190 млн грн. Компанія запропонувала погасити лише 50% цій вартості, але утримувачі облігацій відповіли відмовою. Після цього без повідомлення кредиторів активи були переведені з ТОВ "Караван" на нову юрособу - ТОВ "Адвентіс". ТОВ "Караван" було перереєстроване з Києва до Миколаєва, а в кінці минулого року Госпсуд Миколаївської області визнав його банкротом.

Зараз, як стверджують в УАІБ, Karavan Real Estate планує відновити будівництво ТРЦ в Дніпропетровську (загальна площа - 122,33 тис. кв. м) і Кривому Розі (88,133 тис. кв. м). "Емітент під приводом фінансових проблем намагається не виплачувати борги. Таким чином він псує кредитну історію і в майбутньому на публічному ринку запозичення з ним не працюватимуть", - вважає член ради УАІБ Юрій Білецький. За його словами, утримувачі облігацій вважають, довівши зв'язок між двома компаніями, зможуть витребувати борг з ТОВ "Караван" із коштів Karavan Real Estate.

Вчора ДКЦПФР повідомила, що її департамент з питань контрольно-правової роботи за фактом порушення на ринку цінних паперів ухвалив рішення про застосування санкцій до "Каравану" у вигляді попередження. ТОВ "Караван" повинне до 11 березня сплатити процентний дохід по облігаціях серії С з третього по п'ятий купонний період.