ua en ru

Депутат Держдуми РФ заробляє на українських обленерго, - ЗМІ

Третина всіх обласних енергокомпаній країни знаходяться під контролем депутата Держдуми Російської Федерації бізнесмена Олександра Бабакова. Про це йдеться в сюжеті Телеканалу 24".

"Можна говорити про обленерго, як про ту сферу, де найбільше присутній російський капітал. На сьогоднішній день найбільше інвестицій - в газорозподільні компанії. Відома група Бабакова володіє одним з найбільших пакетів цих компаній", - відзначає експерт з енергетики Сергій Дяченко.

Як наголошується в сюжеті, енергетичний бізнес Бабакова в Україні почав набирати обертів ще в часи президентства Леоніда Кучми в 2001 році росіянин став власником чотирьох обленерго.

"Бабаков відчував себе комфортно за будь-якої влади в Україні і легко домовлявся за місце під українським сонцем", - йдеться в сюжеті.

Хвиля приватизації, йдеться в сюжеті, яку ініціював екс-прем'єр-міністр України Микола Азаров, дозволила Бабакову зміцнити свої позиції на енергетичному ринку України - в 2014 р. компанія "VS Energy" володіла вже 8 обленерго.

Група Бабакова також володіє бізнесом в центрі Києва. Як наголошується в сюжеті, рейдери Бабакова за підтримки міліції Печерська"віджали" один зі столичних готелів. "Управляти компанією в Києві поставили Михайла Спектора, єдиного українця серед групи Бабакова", - повідомляється в телесюжеті.

У вересні 2014 р. Бабаков потрапив у список осіб, які підпадають під санкції Євросоюзу. Зарубіжна преса неодноразово писала про зв'язок Бабакова з проросійською партією Марін Ле Пен у Франції та лобіювання ним Південного потоку через хабар заступнику міністра Болгарії.

"Дуже дивна ситуація, коли Україна фактично вимагає від санкцій Заходу проти Росії - індивідуальних та секторальних, але влада чомусь не реалізує таке право в Україні. І часто на зустрічах із західними дипломатами піднімається це питання", - сказав нардеп Андрій Левус.

Повідомляється, що в 2014 р. Бабаков заволодів ще одним пакетом акцій - "Чернівціобленерого".

Як наголошується в сюжеті, Бабаков має "своїх" людей і серед українських чиновників. Так, колишній віце-президент VS Energy Валерій Тарасюк працює в Національній комісії регулювання енергетики і комунальних тарифів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про факт постачання електроенергії на російський блокпост. Зазначається, що саме "Херсонобленерго" Бабакова безкоштовно надавала електроенергію.