ua en ru

Депутат черкаської міськради поскаржився Порошенко на корупцію в сфері експорту горіхів

Депутат черкаської міської ради Араїк Мкртчян звернувся до Президента України Петра Порошенка з скаргою на корупцію в сфері експорту волоських горіхів. Відеозапис звернення депутата міськради опубліковано на YouTube.

Прямо на сесії міської ради у Черкасах Мкртчян заявив, що митники вимагають у нього хабара за експорт горіхів. За словами депутата, за провезення вантажівки цілого горіха митники хочуть 6 тис. дол., а за машину чищеного горіха - від 12 до 15 тис. дол.

"Три дні машини тримали, вже нічого не могли зробити і відпустили. Не могли зі мною вже боротися - ні СБУ, ні міліція, ні податкова міліція, ні контрабанда. Вивантажили все... А сьогодні знову все стоїть в Одесі", - повідомив Мкртчян.

За словами депутата, його компанія займається експортом горіхів і насіння в Європу, країни СНД, Ірак та Іран.

"Я в черговий раз хочу звернутися до Президента Петру Порошенку. Товариші, коли я до вас звертаюся, мене в три рази більше перевіряють. Якого біса ви йдете в Європейський союз і просите грошей. Для чого - для вас, для себе?", - емоційно закінчив свій виступ Мкртчян.

Історія з корупцією на митниці через експорту горіхів раніше стала відома після смс-листування народного депутата від групи

"Економічний розвиток" Віталія Хомутинніка та голови Одеської ОДА Ігоря Палиці, яка потрапила в ЗМІ.

Пізніше депутат написав листа Генеральному прокурору Віктору Шокіну, в якому розповів про деяких схемах поборів на митниці і назвав їх організаторів.

Нагадаємо, починаючи з червня 2014 р. по січень 2015 р. з України було експортовано 547 машин горіхів, з яких 83-х перебували цілі горіхи, в інших 464-х - чищені.