ua en ru

Денисова закликає ФСБ звільнити затриманих моряків судна ЯМК-0041

Денисова закликає ФСБ звільнити затриманих моряків судна ЯМК-0041 Фото: судно "ЯМК-0041" (ps.fsb.ru)

Затримані досі не можуть покинути територію анексованого Криму

Уповноважена Верховної ради України з прав людини Людмила Денисова звернулася до російської Федеральної Служби Безпеки (ФСБ) з проханням звільнити затриманих в анексованому Росією Криму українських моряків судна "ЯМК-0041". Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook, передає РБК-Україна.

За словами Денисової, стан здоров'я затриманого українського моряка Сергія Калініченко значно погіршився, і йому необхідно кваліфіковане лікування.

"Олег Блок до затримання займався своєю 83-річною матір'ю. Вона зараз практично в безпорадному стані без сина: не має можливості самостійно доглядати за будинком, купувати продукти харчування. До всього, цієї осені Олег Блок планував одружитися", - написала Денисова.

Крім того, за її словами, двоє дітей Руслана Скрипника вже майже півроку перебувають без батька.

"Зараз у сім'ї немає коштів для утримання і навчання малюків, тому що вони залишилися без годувальника", - повідомила Денисова і додала, що минулого тижня радник президента Росії на запит відповів, що закордонні паспорти у екіпажу судна ніхто не забирав і свобода їх пересування не обмежувалася.

При цьому, залишити територію Криму вони досі не можуть.

Раніше Денисова повідомила, що за інформацією ФСБ РФ чотири члени екіпажу затриманого судна ЯМК-0041 проходять свідками у кримінальній справі і до них не застосовуються процесуальні заходи.

Також Денисова звернулася до президента України щодо обміну українських рибалок судна ЯМК-0041, затриманого 4 травня 2018 року прикордонною службою РФ, на моряків судна "Норду", яке було затримано Державною прикордонною службою України. Як відомо, у рибалок українського судна ЯМК-0041 відібрали паспорти, їх примусово утримують на півострові.