ua en ru

День шахтаря: в Україні відзначають професійне свято працівників вуглепрому

В Україні сьогодні, 25 серпня, святкують День шахтаря. Це професійне свято відзначають щорічно в останню неділю серпня.

В Україні сьогодні, 25 серпня, святкують День шахтаря. Це професійне свято відзначають щорічно в останню неділю серпня.

Вперше свято відзначалося у зв'язку з початком стаханівського руху, коли в ніч із 30 на 31 серпня 1935 р. гірник Стаханов встановив рекорд з видобутку вугілля. Свято відзначається також у країнах колишнього Радянського Союзу.

У багатьох містах Донбаського регіону День шахтаря є одним із головних свят.

Цього року концертну програму в рамках всеукраїнського святкування Дня шахтаря в Донецьку скасували у зв'язку з аварією на ПАТ "Шахтоуправління" Покровське "(Донецька обл.).

Раніше сьогодні Президент Віктор Янукович привітав працівників вугільної промисловості із професійним святом. Глава держави впевнений, що розвиток вугільної промисловості буде забезпечено впровадженням новітніх технологій та використанням досвіду провідних вуглевидобувних країн.

"Переконаний, що впроваджуючи новітні технології і використовуючи передовий досвід провідних вуглевидобувних країн, ми забезпечимо розвиток цієї важливої ​​для національної економіки галузі і гідний соціальний захист шахтарів", - йдеться у зверненні Януковича.

День шахтаря в Україні відзначається в останню неділю серпня відповідно до указу президії Верховної ради СРСР від 1 жовтня 1980 р. № 3018-Х "Про святкові і пам'ятні дні", в редакції указу ВР СРСР від 1 листопада 1988 р. № 9724-XI "Про внесення змін до законодавства СРСР про святкові і пам'ятні дні". Президент України встановив професійне свято працівників вугільної промисловості указом №304/93 від 16 серпня 1993 р.