ua en ru

Демократ Білл де Блазіо обраний мером Нью-Йорка

На виборах мера Нью-Йорка перемогу отримав кандидат від Демократичної партії, громадський адвокат Білл де Блазіо, свідчать дані екзіт-полів. Він стане 109-м мером в історії міста.

На виборах мера Нью-Йорка перемогу отримав кандидат від Демократичної партії, громадський адвокат Білл де Блазіо (на фото), свідчать дані екзіт-полів. Він стане 109-м мером в історії міста, повідомляє The New York Times.

Де Блазіо завдав поразки кандидатові від республіканців, колишньому главі Управління громадським транспортом Нью-Йорка Джозефу Лоте.

За попередніми даними, за де Блазіо проголосували більше 60% виборців. Окрім кандидатів від двох головних партій, у виборах брали участь двоє незалежних кандидатів - Адольфо Каррін і Джек Хайдарі.

Де Блазіо стане першим демократом на посаді мера Нью-Йорка за 20 років - з 1993 р. крісло голови міста незмінно займали республіканці. Де Блазіо змінить на цій посаді Майкла Блумберга, власника агентства Bloomberg LD і одного з найвпливовіших бізнесменів світу за версією журналу Forbes.

Термін повноважень мера Нью-Йорка складає чотири роки, при цьому повноваження його вельми обширні, зокрема він розробляє бюджет і призначає керівників міських служб. До обов'язків мера де Блазіо приступить у січні 2014 р.

На самому початку виборчої кампанії позиції де Блазіо були достатньо слабкими, проте згодом йому вдалося заручитися підтримкою профспілкового руху, багатьох впливових членів Демократичної партії, а також таких знаменитостей-демократів, як Алік Болдуїн, Сара Джесіка Паркер і Сьюзан Сарандон.

Загальну увагу привернув і арешт де Блазіо під час акції протесту проти закриття лікарні коледжу Лонг-Айленда в липні 2013 р., хоча через декілька годин майбутній мер був відпущений.

52-річний де Блазіо, як підкреслюють ЗМІ, апелює до рядового жителя Нью-Йорка, незадоволеність якого викликає зростаюча майнова нерівність. Кандидат від демократів обіцяє ввести податок для спроможних громадян.

Крім того, частиною його кампанії був традиційно "соціалістичний" пункт - будівництво житла для бідних городян. За подібні заходи де Блазіо отримав від спостерігачів і політичних опонентів прізвисько Товариш Білл.