ua en ru

Справи в Греції йдуть на поправку, - Д.Стросс-Кан

Справи у головного європейського банкрута, Греції, йдуть на поправку, зазначили в Міжнародному валютному фонді (МВФ), передає РБК daily з посиланням на Bloomberg.
МВФ готовий надати Греції більше часу на погашення боргу за умови, що те ж саме зробить європейська влада, заявив директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан. За його словами, грецька влада дотримується взятих на себе зобов'язань в області зниження витрат і задоволення базових показників, тому якщо у Греції виникне потреба збільшення терміну на виплату кредиту, кредитори підуть їй назустріч. «Якщо європейці вирішать зробити щось у цьому напрямку, ми, безумовно, будемо робити те ж саме, - сказав Д.Стросс-Кан. - Ми можемо зробити це, і це може бути корисно".
Нагадаємо, в травні МВФ і ЄС погодилися надати Греції кредит у розмірі 110 млрд євро, терміном на три роки, кошти від якого країна направила на погашення заборгованості по суверенних зобов'язаннях. Згідно оприлюдненим минулого тижня планам Афін, бюджетний дефіцит цього року складе 7,8% від ВВП замість необхідних ЄС 8,1%. У 2011 р. дірку в бюджеті буде зменшено до 7% замість 7,6%. Уряд Греції очікує, що дефіцит бюджету в наступному році скоротиться до 16,28 млрд євро. Разом з тим, в даний час міністерство фінансів країни розробляє план продовження виплат до 2015 р. За даними грецьких ЗМІ, на 2014 і 2015 рр. припаде близько 145 млрд євро платежів за грецьким зовнішнім боргом, який перевищив у 2009 р. 300 млрд євро і продовжує швидко рости.