ua en ru

Дефолт в Україні може статися протягом двох-трьох місяців, - Глазьєв

Якщо Україна не збалансує свою фінансову систему, то дефолт може статися через 2-3 місяці або півроку. Про це в інтерв'ю радіо "Ехо Москви" заявив радник Президента Росії, директор Інституту нової економіки Державного університету управління РФ Сергій Глазьєв.

Якщо Україна не збалансує свою фінансову систему, то дефолт може статися через 2-3 місяці або півроку. Про це в інтерв'ю радіо "Ехо Москви" заявив радник Президента Росії, директор Інституту нової економіки Державного університету управління РФ Сергій Глазьєв (на фото).

За його словами, у разі участі в Митному союзі Україна отримує додатково не менше 7% зростання ВВП щорічно до 2030 р.,що приблизно дорівнює 220 млрд дол. виробництва товарів і послуг або додатково 75 млрд дол. експорту до 2030 р.

"Всі розрахунки однозначно свідчать про те, що це не просто вигідно, а життєво важливо", - зазначив Глазьєв.

Радник Президента РФ наголосив, що, якщо Україна йде до Митного союзу, вона отримує поліпшення умов торгівлі більш ніж на 10 млрд дол. за рахунок нафти, газу, скасування експортних мит, а також за рахунок відкриття російського продовольчого ринку та розширення кооперації в машинобудуванні.

"Це те, що їй (Україні) потрібно, щоб збалансувати свої фінанси. У неї дефіцит платіжного балансу, хронічний і великий, який закривається сьогодні зростаючим зовнішнім боргом. І хоча частка зовнішнього боргу по відношенню до ВВП України є не такою великою, десь 40% з невеликим, але він короткостроковий. Якщо Україна зараз не збалансує свою фінансову систему, то дефолт не за горами. Він може статися через 2-3 місяці, можливо, через півроку. Це критичною мірою залежить від торгового балансу, від умов торгівлі", - вважає Глазьєв.

Водночас він не заперечує, що дефіцит платіжного балансу України утворився в результаті високих цін на газ.

"Сьогодні Україна торгує з великим дефіцитом, і цей дефіцит утворюється якраз на нашому фронті через те, що Україна платить дорого за енергоносії, і зберігаються бар'єри щодо експорту українських товарів до Росії", - заявив Глазьєв.

При цьому радник Президента РФ зазначив, що, у міру того як Україна буде обнуляти імпортний тариф з Європою, Росія вводитиме імпортний тариф з Україною. Раніше російський економіст заявляв, що Росія посилила митні процедури з Україною у відповідь на публікацію Києвом тексту УА з ЄС.

Крім того, Глазьєв заявив, що після підписання Угоди про асоціацію (УА) та зону вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС формат 3+1 у рамках Митного союзу стане для України неможливим.

Зазначимо, в середині серпня у ЗМІ з'явилася інформація про те, що у Кремлі розробили стратегію недопущення підписання Україною УА з ЄС.

Нагадаємо, саміт "Східного партнерства", на якому Україна розраховує підписати з Євросоюзом УА та ЗВТ, відбудеться у Вільнюсі 28-29 листопада ц.р.