ua en ru

Д.Стросс-Кан закликав країни не використовувати курси валют як "економічну зброю"

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Домінік Стросс-Кан попередив міністрів фінансів країн світу про неприпустимість використання курсів національних валют в якості "економічного зброї". Він зазначив, що світова економіка продовжує боротьбу за вихід з найгострішої кризи з моменту закінчення Другої світової війни. Його слова пролунали на річний конференції Міжнародного валютного фонду та Світового банку у Вашингтоні, передає Associated Press.

"Ми зібралися в дуже важливий для світової економіки момент, у той час, коли майбутнє залишається незрозумілим", - зазначив він. За його словами, зростання світової економіки залишається нерівним і слабким.

Останнім часом влада США посилили тиск на Китай з метою змусити керівництво цієї країни перестати штучно занижувати національну валюту - юань, і, таким чином, полегшити можливість імпорту в КНР американських товарів. Ряд інших країн, такі як Японія, Бразилія та Південна Корея також зробили певні кроки для заниження своїх валют, щоб підтримати експорт.

Як відзначив Д.Стросс-Кан, штучне заниження курсу національних валют для зміцнення експорту товарів буде "великою помилкою". Він додав, що замість цієї держави мають більше працювати над поліпшенням співпраці один з одним у сфері економіки.

"Без цього, - сказав директор-розпорядник МВФ - процес створення робочих місць у світі буде йти повільно". Він нагадав що сьогодні в усьому світі проживає близько 30 млн осіб, які не змогли працевлаштуватися. "Ми ризикуємо отримати втрачене покоління молодих людей, які так і не змогли знайти себе на ринку праці", - відзначив Д.Стросс-Кан.