ua en ru

Credit Agricole продав свій грецький підрозділ

Alpha Bank SA, що входить в трійку найбільших банків Греції, викупив збитковий підрозділ французького банку Credit Agricole - місцевий банк Emporiki. Банк був викуплений за "номінальну" ціну, проте Alpha Bank влиє в баланс банк 500 млн євро і придбає конвертовані облігації банку. Про це повідомляє "Росія 24".

Французький банк позбавляється свого грецького підрозділу у зв'язку зі зростанням побоювань відносно майбутнього Греції у складі єврозони. Сукупний обсяг виданих кредитів Credit Agricole і його дочірніми компаніями в Греції перевищує 23 млрд євро, що є рекордним показником для іноземних банків. Саме це і робило Credit Agricole таким уразливим у разі виходу Греції з єврозони.

Минулої середи Societe Generale також оголосив, що завершує переговори з Piraeus Bank of Greece про продаж 99,1% акцій Geniki Bank, що належать французькому банку. Французи купили Geniki ще в 2004 р. Протягом останніх декількох років банк приносив одні збитки, тільки в 2011 р. він втратив 796 млн євро.

Рівень проблемних активів в банківському секторі Греції перевищує межі розумного. Платежі по кредитах на суму 59,1 млрд затримуються на 90 днів і більш. Розмір кредитного портфеля грецьких банків в липні досягав 295,7 млрд. Компанії страждають від зниження обсягів продажів: купівельна спроможність греків неухильно через скорочення зарплат і підвищення податків, передбачених програмами бюджетної економії.

Французькі банки дотримувалися стратегії розширення операцій в Греції та інших південно-європейських країнах за часів підйому, коли можна було скористатися перевагами жвавого ринку житла і швидких темпів економічного зростання.

Читайте також: Бюджет Греції на 2013 р. припускає шостий рік рецесії, - джерело