ua en ru

Clearstream і Euroclear відмовлено в доступі на російський ринок

На зборах, присвячених допуску на російський ринок Clearstream і Euroclear, глава групи по створенню Міжнародного фінансового центру (МФЦ) Олександр Волошин запропонував їм почекати. На його думку, треба дати російській біржі шанс розвиватися без таких серйозних конкурентів.

У минулу п'ятницю, 20 квітня, у ФСФР відбулася нарада учасників ринку, де були присутні голова служби Дмитро Панкін, глава групи по створенню МФЦ Олександр Волошин, заступник голови ЦБ Сергій Швецов та інші. За словами учасників зборів, після обговорення питання щодо допуску депозитаріїв Clearstream і Euroclear підвів підсумки зборів Олександр Волошин. Він сказав, що російський ринок тільки переформується, і рано допускати номінальні рахунки Clearstream і Euroclear в російський Центральний депозитарій.

Раніше, за словами Волошина, така можливість не передбачалася до тієї пори, поки біржа РТС і ММВБ-Національний розрахунковий депозитарій не розвинуть всі послуги і не скоригують тарифи належним чином.

Підтримували ідею допуску іноземних депозитаріїв департамент Мінфіну, відповідальний за випуск держборгу, ЦБ, ВТБ і Deutsche Bank - останні два банки й стали агентами Euroclear і Clearstream відповідно. Проти їх доступу на російський ринок виступали, зокрема, НАУФОР, Ощадбанк, Юнікредит Банк, Meryll Lynch, JP Morgan і ін.

Прихильники допуску Clearstream і Euroclear говорили на нараді, що перенесення термінів їх допуску стане ганьбою для російського ринку, але їх запал остудив Волошин, якому стало незрозуміло, чому раптом виникла така реакція, адже допуск іноземців найближчим часом не планувався. "Мені здалося, що Волошин поставив жирну крапку в кінці, після чого всі розійшлися", - розповів РБК daily на умовах анонімності один з учасників наради.

Панкін повідомив РБК daily, що деякі з тих, хто виступав, бачать в допуску Clearstream і Euroclear небезпеку для російського ринку, інші ж вважають, що її немає. Якщо іноземці будуть виходити на російський ринок через звичні їм міжнародні інститути, то, за словами Панкіна, може трапитися так, що торгівля російськими цінними паперами переміститься з ММВБ-РТС на позабіржовий іноземний ринок. Отже, додаткова вартість - оплата послуг російських депозитаріїв, брокерів - також піде на Захід, зазначив Панкін.