ua en ru

Чорновол: Інтереси "Роснафти" по справі "палива Курченка" відстоюють представники влади

На момент підписання договору для захисту інтересів "Роснафти" цілий ряд потужних юристів і партнерів української юридичної фірми "Арцингер" працювали на ключових посадах в органах влади. Про це у своєму блозі написала народний депутат фракції "Народний фронт" Тетяна Чорновол.

"Арешт з "палива Курченка" знято судом, тому що заплатила... "Роснефть". Кому? Документ є на сайті... закупівель "Роснафти". Він красномовно свідчить, якісь впливові кола в Україні працюють на російського паливного монстра, на нафтодоларах якого тримається режим Путіна", - написала вона.

Коментуючи рішення Печерського суду про зняття арешту з нафтопродуктів Курченка, Чорновол зазначила, що це вже не перший подібний випадок.

"Коли я зайшла на сайт Єдиного реєстру судових рішень, то виявила, що це не перше рішення Печерського суду, це лише фрагмент спецоперації "Роснафти". Чому це пройшло непоміченим: 19 червня 2015 Печерський суд також зняв арешт з "нафтопродуктів Курченка", заарештованих МВС на Васильківській нафтобазі. До речі, тих самих, що зараз майже в повному обсязі поставлені в армію (17 тис. тонн з 20 тис. тонн)", - написала народний депутат.

За її словами, потреба в арешті нафтопродуктів відпала, тому що за цим рішенням стоять гроші "Роснафти".

Україна, на відміну від США, не ввела санкції проти "Роснафти", що дозволило українським фірмам брати участь у тендерах даної компанії та її дочок. Так, зазначається, що під час Іловайської трагедії українська юридична фірма "Арцингер" подала на тендер дочки "Роснафти" "ТНК-Індастріз Україна", і 10.10.2014 його виграла.

"І неважливо, що предмет договору різко суперечив державним інтересам України: приватна фірма зобов'язалася зняти арешт з "палива Курченко", а також скасувати вимоги до податкової дочки "Роснефти" - заплатити 40 млн грн несплачених податків до бюджету України", - написала Чорновол.

Як стверджує народний депутат, на момент підписання договору для захисту інтересів "Роснафти" цілий ряд потужних юристів і партнерів "Арцингер" працювали на ключових посадах в органах влади.

"Наприклад, коли у жовтні минулого року "Арцингер" уклав договір з донькою "Роснафти" про зняття арешту з "палива Курченка", керуючим партнером "Арцингер" був Сергій Шкляр. Тому цілком можливо, що саме його підпис стоїть під тим договором. Зараз цей Шкляр - заступник міністра юстиції, куратор виконавчої служби. Тобто від нього безпосередньо залежатиме процес виконання рішення суду про зняття арешту з "палива Курченка" і передачі цього палива "законному власникові" - дочці "Роснафти", - зазначила Тетяна Чорновол.