ua en ru

Члени G20 підтримали збільшення капіталів найбільших банків світу

Міністри фінансів і голів центробанків провідних світових економік (G20) в ході своєї зустрічі в Парижі домовилися підтримати збільшення капіталів найбільших банків світу. Відповідна міра, наведена в проекті підсумкового комюніке "двадцятки", покликана запобігти повторенню кризового сценарію, при якому урядам довелося рятувати фінансові інститути від банкрутства з допомогою коштів платників податків, а також стабілізувати фондові майданчики, нівелювавши ринкову волатильність, передає Reuters.
Документ передбачає створення з 2016 р. додаткового капітального буфера, що вар'юватиметься від 1% до 2,5% від обсягу банківських активів, понад мінімуму в 7%, затвердженого торік для всіх банків. Як очікується, запропонована ініціатива торкнеться провідні світові фінансові організації, що представляють важливість для глобальної фінансової системи (Global Strategically Important Financial Institution; G-SIFI), зокрема, американські Goldman Sachs і J.P.Мorgan Chase, британський HSBC, а також німецький Deutsche Bank.
Крім того, пакет нових заходів передбачає розробку спеціальних антикризових планів для кожного великого банку, а також більш інтенсивний моніторинг їх фінансового стану. Рада з фінансової стабільності (Financial Stability Board) G20 вже розробила критерії, за якими буде визначатися необхідність збільшення капіталу того чи іншого банку. Якщо б відповідний механізм впроваджувався сьогодні, він би торкнувся 28 банків, однак, на думку поінформованих джерел, за підсумками майбутнього саміту G20 у французьких Каннах, наміченого на 3-4 листопада ц.р., у цей список можуть потрапити близько 50 кредиторів.
За підсумками сьогоднішнього засідання в Парижі Рада також відзвітує перед міністрами фінансів і глав центробанків про роботу, присвячену питанню так званого "тіньового банківського сектора". У наступному році орган підготує рекомендації з регулювання цієї сфери.
Сьогодні ж фінансисти обговорять основні принципи фінансового захисту споживачів, ініціатором яких виступала Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР).