ua en ru

Читачі РБК-Україна висловилися щодо протестів в центрі Києва

Читачі РБК-Україна висловилися щодо протестів в центрі Києва Фото: протести в центрі Києва

Ідея "нового Майдану" не знайшла підтримки в українців

Протести в центрі Києва, що тривали з вівторка, викликали жвавий інтерес читачів РБК-Україна. Про це свідчать результати опитування, в якому протягом тижня брали участь користувачі сайту rbc.ua і підписники сторінок Styler і РБК-Україна в Facebook.

Учасникам опитування було запропоновано відповісти: чому, на їх думку, чи є акції протесту під Національним банком, Верховною Радою й Адміністрацією президента. Для відповіді пропонувався на вибір один з чотирьох варіантів: "початок нового Майдану", "піар організували їх політсил", "акт відчаю з боку українців" або "дії Росії, спрямовані на дестабілізацію ситуації в Україні".

Більшість учасників опитування вважають, що протести під НБУ і Верховною Радою - це акт відчаю громадян. За цей варіант проголосували 652 користувача або 39,61% від загальної кількості учасників. З твердженням, що акції в центрі - це "піар організували їх політсил" згодні 495 учасників або 29,89%. Ще 372 голоси респондентів (22,6%) було віддано за варіант відповіді "дії Росії, спрямовані на дестабілізацію ситуації в Україні". І лише 130 опитаних (7,9%) впевнені, що акції в Києві - це "початок нового Майдану".

Протести в центрі Києва

Фото: результати опитування РБК-Україна

Показово, що протягом усього дослідження думки респондентів про причини і характер протестів практично не мінялося. Порівняно з початком опитування, в остаточному результаті дослідження приблизно на 2% знизилася частка тих, хто бачить в акціях акт відчаю, і на ті ж 2% зросла кількість відповідей на користь варіанту про "руку Кремля".

Опитування РБК-Україна

Фото: динаміка голосування

Стійкість в оцінці протестних акцій пояснюється, в першу чергу, їх характером: мітинги проходили без ексцесів і потрясінь, які позначилися на їхньому сприйнятті.

Опитування проводилося з 14 по 18 листопада, у ньому взяли участь 1646 респондентів з числа відвідувачів сайту rbc.ua і передплатників сторінок Styler і РБК-Україна в соціальній мережі Facebook. Допустима похибка - 2,4%.

Зазначимо, що це дослідження стало першим в проекті онлайн-опитувань, що у понеділок стартував на РБК-Україна. Кожного тижня серед читачів порталу будуть проводитися опитування на найбільш важливі й актуальні теми.

Дослідження громадської думки будуть проводитися одночасно на двох онлайн-майданчиках. По-перше, безпосередньо на сайті rbc.ua, володіє, згідно з даними Kantar TNS, охопленням в 11,38%, що робить його одним з лідерів на ринку українських інтернет-ЗМІ. По-друге, на Facebook-сторінках РБК-Украна і Styler, які в цілому мають більше 960 тис. підписників.