ua en ru

Частина японських автовиробників призупиняє роботу заводів в Китаї через протести

У Китаї поновилися антияпонські протести у зв'язку з територіальним питанням, внаслідок чого великим японським компаніям довелося припинити роботу заводів і магазинів. Про це повідомляє Reuters.

Автовиробники Toyota Motor Corp і Honda Motor Co тимчасово припинили деякі операції після нападів на автосалони. Компанії - від Mazda і Mitsubishi Motors до Panasonic і Fast Retailing - також закрили магазини й заводи. Другий найбільший в Японії рітейлер Aeon Co Ltd тимчасово заборонив своєму персоналу відрядження в Китай.

У вівторок Китай згадує про японської інтервенції в Маньчжурію. 18 вересня 1931 р. Японія вторглася на територію Китаю. День пам'яті про ці події може призвести до ескалації суперечки щодо островів в Східно-Китайському морі, які Японія називає Сенкаку, а Китай - Дяоюй.

Відносини між двома найбільшими економіками помітно погіршилися через це територіальне питання. У минулі вихідні хвиля протестів прокотилася по десятках міст Китаю. У вівторок маніфестанти атакували посольство Японії, розмахуючи прапорами Китаю і викрикуючи антияпонські гасла. МЗС Японії повідомило, що деякі вікна посольства були розбиті.

Правляча Комуністична партія Китаю дозволила жителям висловити свій гнів на вулицях, після того як Японія вирішила придбати територію спірних островів в Східно-Китайському морі. Пекін назвав дане рішення серйозним порушенням свого суверенітету.

Закордонне видання головної газети Комуністичної партії Китаю People's Daily попередило, що Пекін може вдатися до відповідних економічних заходів при посиленні спору, що може привести до серйозних наслідків для японської економіки.

Двостороння торгівля між Китаєм і Японією оцінюється приблизно в 345 млрд дол.

Читайте також: Panasonic і Canon припиняють роботу заводів в Китаї