ua en ru

Бюджетна система України як і раніше залишається вразливою до зовнішніх потрясінь, - ЄАБР

Бюджетна система України як і раніше залишається вразливою до зовнішніх потрясінь. Таке думка висловлена в звіті Євразійського банку розвитку (ЄАБР) "Ризики для державних фінансів держав-учасників СНД у світлі поточної світової нестабільності".

"Відсутність резервного фонду і залежність від податків, які мають циклічний характер надходжень, змусили владу вдатися до збільшення боргового навантаження. Незважаючи на поліпшення економічної ситуації в 2011 році, бюджетна система по -, як і раніше залишається вразливою до зовнішніх потрясінь і новий криза здатна вивести її з рівноваги", - говориться у звіті.

Крім того, експерти підкреслюють, що якщо криза єврозони буде супроводжуватися фінансовою кризою в Китаї, ще більше знизяться доходи України від експорту.

"Істотно зменшаться можливості щодо залучення додаткових фінансових ресурсів. В результаті потрібно буде жорсткіша, ніж у випадку кризи тільки єврозони, бюджетно-податкова політика. Аналогічна політика знадобиться і в разі, якщо криза єврозони буде проходити одночасно з фіскальної консолідації в США", - прогнозує ЄАБР.

Читайте також: Мінфін планує в IV кварталі 2012 р. здійснити держпозики на 6,9 млрд грн.