ua en ru

Бродський упевнений, що Янукович ветує закон про введення біометричних паспортів

Урядовий уповноважений з питань дерегуляції Михайло Бродський на 100% упевнений, що президент Віктор Янукович не допустить набуття чинності закону №8507 "Про документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України" і накладе на нього вето, пише "Дзеркало тижня. Україна".

"Прийняття закону повністю суперечить всьому тому, що говорив глава держави раніше про боротьбу з корупцією, спрощення адміністративних процедур і дерегуляцію, тому впевнений, що ніякої підтримки закон не отримає", - заявив Бродський в коментарі виданню.

Він також повідомив, що звернувся на цьому тижні з проханням дати оцінку МВС заяві народного депутата Василя Грицака, що вартість виготовлення ЕДАПС водійського посвідчення становить 120 грн, а МВС продає їх по 800 грн.

"І я довів до відома міністра, що вартість пластикової банківської картки з більш високим ступенем захисту, ніж бланк водійського посвідчення, становить від 8 до 26 гривень. Вважаю, що МВС може розглянути питання про зміну виробника водійських посвідчень і досягнення істотної економії бюджетних коштів і коштів громадян, котрі оплачують ці документи. Вважаю за необхідне організувати виготовлення документів суворої звітності тільки на конкурсній основі, щоб не допустити монополії та забезпечити найнижчі закупціни", - підкреслив Бродський.

Зазначимо, що Міністерство юстиції, Головне науково-експертне та Головне юридичне управління Верховної Ради дали однозначно негативні висновки щодо лобійованого ЕДАПС закону. Міністерство внутрішніх справ також відмовилося ставити візу на даний законопроект.

"Офіційним приводом для прийняття закону стала шляхетна мета - налагодження безвізового режиму з Європейським Союзом. Однак спроби досягти поставлених цілей спровокували порушення основних конституційних принципів розвитку держави. Закон, визначаючи безальтернативну технологію виготовлення документів, що засвідчують особистість, закріплює в такий спосіб існуючу монополію в цій сфері, тобто є потенційно корупціогенним. До того ж застосування передбаченої законом технології виготовлення зазначених документів призведе до подорожчання, що викличе збільшення витрат з держбюджету, а відповідно й кожного громадянина", - резюмував Мін'юст, який представив на розгляд парламенту свій альтернативний варіант законопроекту.

Крім того, видання зазначає, що "у разі підписання президентом законопроекту № 8507 заявлена ​​орієнтовна вартість мінімального комплекту документів, необхідного для кожного жителя України, складе близько 1600 грн. Причому ці гроші громадяни України в 2012 році викладуть зі своєї кишені. Таким чином, на купівлю нових документів повнолітні жителі України найближчим часом витратять більше 60 млрд грн. Це приблизно в 40 разів більше, ніж виділено в бюджеті МОЗ України для забезпечення громадян ліками в 2011 році".

За оцінками фахівців Кабінету міністрів, отриманими виданням, загальні витрати на виготовлення документів, які надаються за рахунок державного бюджету, а також витрати на технічне переоснащення державних органів усіх рівнів обладнанням для роботи з усіма видами нових документів можуть скласти в 2012-2014 роках більше 24 млрд грн. А більшу частину коштів на реалізацію такої популярної в суспільстві реформи освоїть одна комерційна структура - консорціум ЄДАПС.

Також видання зазначає, що у разі підписання президентом законопроекту №8507 "Про документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України" бізнесмени з ЄДАПС отримують повний доступ до всіх особистих даних кожного жителя України без винятку.

ЄДАПС збирає всю інформацію, що стосується особливих прикмет людини - кольору очей, відбитків пальців, вроджених або придбаних фізіологічних особливостей. Інформацію про соціальний статус, маршрути пересування, доходи та витрати кожного жителя України. У тому числі - повну базу даних по всім державним службовцям України - президенту, уряду, Службі безпеки, Міністерству внутрішніх справ, Міністерству оборони, Службі зовнішньої розвідки тощо і фактично можливість повного контролю за їх діяльністю.

Нагадаємо, 23 вересня 2011 р. Верховною Радою України прийнято закон України "Про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України".

Відповідно до документу, такими документами є паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт України, службовий паспорт України, пенсійне посвідчення, посвідчення водія, посвідчення застрахованої особи, картку мігранта, дозвіл на роботу і т.д.