ua en ru

British Airways завершила контракт на постачання двигунів Rolls-Royce для літаків обсягом 5 млрд дол

Британський авіаперевізник British Airways повідомив, що завершив контракт з британською Rolls-Royce на постачання двигунів Trent 900 і Trent 1000 для оснащення 61 дельнемагістрального літака Airbus і Boeing. Вартість контракту, включаючи технічне обслуговування, при виконанні всіх опціонів перевищує 5 млрд дол. Про це йдеться в опублікованому сьогодні прес-релізі Rolls-Royce, передає РБК.
Уперше про угоду було оголошено в 2007 р. Тоді виконавчий директор British Airways Віллі Уолш зазначив, що двигуни Trent компанії Rolls-Royce мають вражаючий послужний список і відрізняються високою екологічністю. Так, Trent 900 для літаків Airbus A380 вважається одним із самих тихих і екологічних двигунів з високою тягою, рівень емісії шкідливих речовин значно нижче допустимих показників.
Між тим останнім часом було зафіксовано ряд інцидентів, у зв'язку з якими інформація про двигуни Trent все частіше стала спливати в пресі. Так, 4 листопада 2010 літак A380 австралійською Qantas, на борту якого знаходилися 459 осіб, здійснив екстрену посадку в Сінгапурі. Інцидент був викликаний технічними неполадками в одному з чотирьох двигунів авіалайнера. 5 листопада 2010 аналогічний випадок стався за участю Boeing 747-400, що прямував з Сінгапуру до Сіднея і вчинила екстрену посадку після займання двигуна. Обидва літаки належали Qantas, і на обох машинах були встановлені двигуни Trent 900 виробництва Rolls-Royce.
Дані інциденти завдали серйозного удару по репутації Qantas, яка вважалася одним з найбезпечніших у світі авіаперевізників (за 90 років жоден з літаків цієї компанії не зазнав краху, яке могло призвести до масової загибелі людей). Крім того, екстрена посадка літака A380 в Сінгапурі виллється в матеріальні збитки для Airbus і Rolls-Royce. Зокрема, представники Airbus заявили, що поломка в двигуні A380 особливо позначиться на продажах цього літака в 2011 р. через додаткових перевірок та замін турбін. При цьому в Airbus не призвели конкретних цифр.