ua en ru

Британським брокерам з ICAP загрожує 60 років в'язниці за махінації з LIBOR

Cпівробітникам найбільшого у світі междилерського брокера - британської компанії ICAP - пред'явлені кримінальні звинувачення щодо участі в махінаціях зі ставкою міжбанківського кредитування LIBOR. Даррелл Рід з Нової Зеландії, Деніел Вілкінсон і Колін Гудмен звинувачуються в шахрайстві з використанням електронних засобів зв'язку і у змові з метою вчинення цього шахрайства.

Cпівробітникам найбільшого у світі междилерського брокера - британської компанії ICAP - пред'явлені кримінальні звинувачення щодо участі в махінаціях зі ставкою міжбанківського кредитування LIBOR, повідомляє "Коммерсант". Даррелл Рід з Нової Зеландії, Деніел Вілкінсон і Колін Гудмен звинувачуються в шахрайстві з використанням електронних засобів зв'язку і у змові з метою вчинення цього шахрайства.

"Відповідачі, котрі, як ми підозрюємо, брали участь у схемі з маніпулювання процентними ставками з метою отримання фінансової вигоди, своєю діяльністю підривали світові ринки", - заявив генеральний прокурор США Ерік Холдер. Максимальне покарання за кожним пунктом звинувачення - 30 років позбавлення волі.

Учора ж стало відомо про адміністративні санкції, накладені на ICAP за участь у маніпулюванні LIBOR. Американській Комісії з торгівлі товарними ф'ючерсами (CFTC) і британському Управлінню з дотримання норм поведінки на фінансових ринках (FCA) компанія заплатить 65 млн дол. і 14 млн фунтів стерлінгів відповідно "у зв'язку із причетністю ряду брокерів до спроб маніпулювання банківськими трейдерами ставкою LIBOR для японської ієни в період із жовтня 2006 р. по січень 2011 р.".

ICAP стала першою брокерською компанією у світі, проти якої було висунуто звинувачення в маніпуляції процентними ставками LIBOR.

Нагадаємо, що махінації найбільших банків з LIBOR, що тривали принаймні із 2005 р. до 2009 р., стали причиною одного з найгучніших міжнародних скандалів у фінансовій сфері. До скандалу виявилися втягнуті такі світові банки, як Barclays, Royal Bank of Scotland, HSBC, UBS, Citigroup, J.P.Morgan, Deutsche Bank. Три банки - Royal Bank of Scotland, Barclays і UBS - вже оштрафовані на загальну суму 2,6 млрд дол. У грудні 2012 р. звинувачення у махінаціях з LIBOR були пред'явлені двом колишнім співробітникам швейцарського банку UBS.

Голова Комісії з торгівлі товарними ф'ючерсами США Гарі Генслер заявив про необхідність зовсім відмовитися від використання скомпрометованих ставок, замінивши їх показниками, заснованими на ринкових угодах.

У липні 2013 р. право встановлювати ставку міжбанківського ринку LIBOR продано за символічну суму в 1 фунт стерлінгів. Після низки скандалів, що супроводжувалися звинуваченнями в махінаціях з LIBOR, новим "керуючим" ставки був обраний трансатлантичний біржовий оператор NYSE Euronext, керуючий Нью-Йоркською фондовою біржею і цілим рядом європейських майданчиків. Остаточно права щодо зміни ставки будуть передані йому до початку 2014 р.

Як повідомлялося в червні, Європейська комісія запропонувала перевести одну з головних процентних ставок у світовій економіці - LIBOR - під контроль європейських регуляторів.

LIBOR (Лондонська міжбанківська ставка пропозиції) - загальновизнаний індикатор вартості фінансових ресурсів. До цієї ставки прив'язано безліч фінансових продуктів - від іпотечних кредитів до корпоративних позик. За найбільш консервативними оцінками, LIBOR використовується для визначення ставок за кредитами і вартості фінансових деривативів на загальну суму 300 трлн дол. у глобальному масштабі.

LIBOR розраховується і публікується агентством Thomson Reuters на основі інформації, яка щодня надається найбільшими банками. При цьому банки подають інформацію не про фактичні ставки за міжбанківськими кредитами, а про ймовірну вартість запозичень, що відкриває широкий простір для штучного заниження або завищення ставки.

Ставка LIBOR - довгожитель ринку. З 1984 р. почали закладатися основи сучасного принципу її розрахунку.

Сьогодні все виглядає досить просто: LIBOR задають кожен робочий день фахівці Британської асоціації банкірів (British Bankers Association). Вони опитують 16 найбільших банків Великої Британії за вартістю їх запозичень на "сьогодні". До розрахунку приймаються запозичення на 15 різних періодах від овернайту до одного року в доларах, євро, ієнах, швейцарських франках - загалом у 10 валютах. Чотири найнижчих і чотири найвищих значення відкидаються, з решти восьми обчислюється середнє - це і є LIBOR.