ua en ru

БРІКС прийме рішення про створення Банку розвитку на саміті 26-27 березня

Країни БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай і ПАР) можуть прийняти рішення про створення Банку розвитку на саміті, який пройде в Дурбані (ПАР) 26-27 березня. Таку заяву зробив заступник голови МЗС Росії Сергій Рябков, повідомляє "Росія 24".

"Ми на порозі прийняття важливого рішення на цю тему. Залишилося кілька днів до саміту, і ясність у це питання буде внесена", - сказав рядками на брифінгу в четвер, додавши, що "все залежить від лідерів".

Всі питання на експертному рівні вже вирішені. Саміт БРІКС пройде в Дурбані (ПАР) 26-27 березня.

В кінці минулого року провідні країни ринку, що розвивається, почали обговорюють можливість накопичення валютних резервів на суму до 240 млрд дол.., щоб захиститися від короткострокового тиску на ліквідність.

У червні країни БРІКС оголосили про робочу групу, яка повинна була вивчити можливість спільного накопичення резервів і створення нового банку розвитку для фінансування інфраструктурних проектів у країнах, що розвиваються.

Об'єднаний грошовий резерв центробанків буде доступний країнам БРІКС, що переживають труднощі з платіжними балансами. Однак деякі також домагаються надання попереджувальних кредитних ліній, які дають країнам страховку проти зовнішніх економічних потрясінь.

Ця міра відображає зростаюче невдоволення країн БРІКС та інших держав, що розвиваються, домінуванням США і європейських країн в таких світових інститутах, як Міжнародний валютний фонд і Світовий банк.

Читайте також: Бразилія і Китай уклали угоду про валютні свопи загальним обсягом близько 30 млрд дол