ua en ru

Brent незабаром буде вважатися більш адекватним індикатором цін на світовому ринку нафти, ніж WTI, - експерти

Обсяг торгів ф'ючерсами на нафту марки Brent в Лондоні за минулий місяць вперше за довгий час перевищив обсяг торгів у Нью-Йорку за WTI. Це може призвести до подальшого підвищення ролі нафти Brent як індикатор цін на світовому ринку, вважають експерти.

Обсяг торгів ф'ючерсами нафти Brent на біржі ICE Futures Europe у квітні склав 11,3 млн контрактів проти 10,6 млн на нафту West Texas Intermediate (WTI). Таке перевищення спостерігається вперше з 1995 року - найбільш раннього періоду, за який є дані у інформаційного агентства Blooomberg.

"Нафта WTI зазнає труднощів у зв'язку з надлишком запасів в центральній частині континенту, де розташований її термінал. Це викликає місцеві проблеми через неможливості доставити нафту до Мексиканської затоки через відсутність необхідної інфраструктури", - повідомив з Токіо асистент головного менеджера Mitsubishi Corp. з управління ризиками Ентоні Нунан.

Тому великі фонди, включаючи банки Credit Suisse Group AG і Barclays Capital, починають сумніватися, що вартість контрактів можна вважати репрезентативною. В результаті Brent незабаром буде вважатися більш адекватним індикатором цін на світовому ринку, вважає Нунан.

Аналітик ІФД "Капітал" Віталій Крюков вважає, що WTI могла здати позиції ще й через плановане посилення регулювання спекулятивних позицій по нафті в США. "Brent залишається більш цікавою для спекулянтів, особливо у зв'язку з напруженими відносинами США з Іраном. Однак ніщо не вічне, і обсяги по WTI можуть вирости, якщо почнеться активна спекулятивна гра на звуження спреду між Brent і WTI", - вважає експерт.

Нагадаємо, за підсумками вчорашнього дня Brent подешевшала на 47 центів до 112,73 дол./бар., а WTI подорожчала на 47 центів до 97,08 дол./бар.