ua en ru

Борис Іванішвілі відмовився від ідеї імпічменту Президента Грузії Михайла Саакашвілі

Прем'єр-міністр Грузії Борис (Бідзіна) Іванішвілі відмовився від наміру ставити питання імпічменту Президента країни Михайла Саакашвілі, оскільки анонсування такої можливості викликало негативну реакцію міжнародного співтовариства. Втім, відзначив він, усічені повноваження Президента щонайшвидше мають бути приведені у відповідність з новою Конституцією.

"Імпічмент, на якому я раніше зробив акцент, викликав дуже погану реакцію в міжнародному співтоваристві, і я це дуже добре розумію. Ми поважаємо нашу культуру, суспільство, нашу державу, і відповідно, ми поводитимемося з нашими опонентами не так, як вони на те заслуговують, а так, як заслуговують наша держава і наш народ", - повідомив прем'єр-міністр Грузії.

"Політично питання імпічменту з мого боку і з боку нашої партії ("Грузинська мрія") поставлено не буде, але перегляд Конституції відбудеться", - повідомив Іванішвілі і додав, що для цього будуть запрошені відомі фахівці з Європи і США. "Думаю, - сказав він, - було б логічніше, щоб після виборів (у жовтні 2012 р.) Президент щонайшвидше підкорявся новій Конституції".

Відзначимо, що з 2013 р., після чергових президентських виборів, Конституція не передбачає президентського правління, що діє в даний час, і основна влада по ній належить парламенту і уряду. Тобто, вважає Іванішвілі, конституційні зміни мають бути задіяні щонайшвидше, раніше 2013 р. "Цей процес буде публічним", - завірив він. Разом з тим, повідомив грузинський прем'єр, терміни чергових президентських виборів не зміняться - вони відбудуться в жовтні 2013 р.

Іванішвілі також проінформував, що він не піде з політики через півтора роки, як ним було обіцяно раніше, якщо в Грузії не буде сформовано сильне громадянське суспільство, функціонування якого не залежатиме від бажань і брехні однієї людини. Колишня правляча партія, заявив він, продовжує політику брехні і насильства, що неодмінно в стислі терміни повинно бути зжито остаточно.

Читайте також: Грузія вступить лише в НАТО і ЄС, - МЗС країни