ua en ru

Більшість нових індустріальних країн, які проходили етап реконструкції своїх економік, модернізацію здійснювали через авторитаризм, - В.Литвин

Спікер Верховної Ради України Володимир Литвин коментуючи занепокоєння Євросоюзу щодо погіршення ситуації з дотримання прав людини, основних свобод, демократичних цінностей і верховенства права в Україні, зазначив, що більшість нових індустріальних країн, які проходили етап реконструкції своїх економік, модернізацію здійснювали через авторитаризм. Про таке голова Верховної Ради України заявив в інтерв'ю "5 каналу".
"Багато країн, які проходили такий етап реконструкції своїх економік, реконструкції свого життя, які ми називаємо сьогодні, так би мовити, "тиграми", вони здійснювали модернізацію через авторитаризм, коли потрібна була демонстрації волі, потрібно поєднання волі, зусиль і дії в єдиному напрямі. Зрозуміло, що Україна втратила той перехідний період і сьогодні нам потрібно вибудовувати життя за тими зразками, за якими живе світ", - заявив голова Верховної Ради.
Разом з тим В.Литвин зауважив, що демократії багато не буває, і закон про доступ до публічної інформації, який нещодавно вступив в силу, дасть змогу Україні подивитись на себе зовнішнім поглядом і працювати над тим, щоб проводити необхідні реформи зберігаючи при цьому демократичний потенціал країни.
"Повинен сказати, що демократії завжди не вистачає. Свободи слова і доступу людей до інформації не буває багато, особливо з урахуванням того, що Верховна Рада прийняла і з 9 травня розпочав своє життя закон про доступ до публічної інформації. Розуміючи всю критику, сприймаючи її спокійно вважаю, що сьогодні це є великий шанс, для того щоб нам подивитися на себе очима відсторонених людей, в тому числі європейських представників, співставити з нашим баченням і працювати на те, щоб ми змогли здійснити необхідні реформи в економіці, зберігаючи при цьому демократичний потенціал країни", - зауважив В.Литвин.