ua en ru

Більше 38% українців підтримують Порошенко, - соцопитування

Більше 38% українців готові підтримати народного депутата України Петра Порошенка на президентських виборах, які відбудуться 25 травня цього року. Про це свідчать результати соцопитування всеукраїнської громадської організації "Передові правові ініціативи".

Згідно з результатами, другу позицію займає нардеп від Партії регіонів Сергій Тігіпко з 17,9%, а третю - лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко - 11,6%.

Нардепа від партії регіонів Юрія Бойка готові підтримати 6,9% українців, лідера партії "Свобода" Олег Тягнибока - 3,3%, лідера КПУ Петра Симоненка - 3,2%, активістку Євромайдана Ольгу Богомолець - 2,5%, лідера РПЛ Олега Ляшко - 2,3 % , лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка - 1,7%, лідера "Правого сектора" Дмитра Яроша - 1,3%, і екс -главу ХОДА Михайла Добкіна - 1,1%.

Не підтримують жодного кандидата 5,1% опитаних.

За повідомленням соціологів, симпатії прихильників, які у 2010 році в другому турі виборів Президента України проголосували за Віктора Януковича, розподілилися між двома кандидатами-регіоналами: Сергієм Тігіпко та Юрієм Бойко. Деякі з них готові проголосувати за Петра Симоненка та Михайла Добкіна, але значна частина тих, хто проголосував за Януковича, (понад 60%) ще не визначилися з підтримкою опозиційного кандидата.

Зокрема, немає чіткої визначеності і серед прихильників ВО "Батьківщина". Так, електоральні настрої симпатиків Юлії Тимошенко, які у 2010 році проголосували за неї в другому турі президентських виборів, наразі лише частково готові віддати їй свої голоси.
Більшість опитаних респондентів, що в другому турі проголосували за Тимошенко, (понад 65%) надають перевагу самовисуванцю Петру Порошенку. Як показали результати опитування, серед набраних Порошенком голосів, 1/3 частину складають виборці, які мали намір голосувати за лідера партії "УДАР" Віталія Кличка.

Інша частина прихильників Тимошенко готова віддати свої голоси за лідера ВО "Свобода" Олега Тягнибока та лідера Радикальної партії Олега Ляшка. Найменше голосів серед опитаних респондентів набирає лідер Правого сектору Дмитро Ярош.

Результати соціологічного опитування були представлені 31 березня 2014 після завершення подачі документів кандидатів на пост Президента України для реєстрації в ЦВК.

Нагадаємо, президентські вибори в Україні призначені на 25 травня.