ua en ru

Бізнесу потрібні однакові для всіх правила, - інвестор

Один з найбільш відомих українських інвесторів, що входить у топ-10 рейтингу Forbes Олександр Ярославський виступає проти криміналітету при владі і закликає до забезпечення однакових правил для всіх учасників бізнесу. Про це він заявив у рамках відкриття VII Міжнародного форуму "Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи" (www.led.org.ua), на який зібралися понад 500 учасників, що представляють різні країни і сфери діяльності.

"Я вперше з 2010 р. отримав від місцевої влади Харківщини запрошення на цей форум. Харківщина для мене рідне місце. Я не кадровий політик або бюрократ, я кадровий харків'янин. Свого часу ми, харків'яни, мали загальний виклик у вигляді Євро-2012. Я і моя група DCH вклали 300 млн дол. у ключові об'єкти інфраструктури турніру. І це без нашого улюбленого "Металіста", разом з яким виходить вже 570 млн дол., тобто більше півмільярда. Так що потенціал у нас, харків'ян, є, ми це показали. А що потрібно бізнесу? По-перше, бізнесу потрібні прозорі, зрозумілі, демократичні, а головне однакові для всіх правила. По-друге, ми всі повинні бути один одному надійними партнерами. Не тільки бізнесмен бізнесмену, але і бізнес, і влада. Я категорично проти, щоб у владі були наперсточники і криміналітет", - заявив він.

Зазначимо, майданчиком для проведення заходу став Premier Palace Hotel Kharkiv 5*, побудований за ініціативою та за рахунок Олександра Ярославського в рамках підготовки міста до Євро-2012, в який бізнесмен інвестував 300 млн дол.

Форуму передував VIP-прийом для керівників іноземних делегацій та представників міжнародних організацій. У заході беруть участь представники дипломатичних місій 17 країн, а також особисто посли США, Канади та Королівства Нідерланди.

В рамках пленарного засідання виступили представники центральної і місцевої влади, ділової еліти та дипломатичного корпусу.

Голова Харківської ОДА Ігор Райнін зачитав привітання організаторам та учасникам форуму від імені Президента України Петра Порошенка, та поділився своїм баченням перспектив розвитку інвестиційного потенціалу регіону.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков також передав вітальне слово прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка і повідомив, що з 26 вересня 2015 р. в Харкові розпочне роботу патрульна поліція.

"Для мене велике задоволення бути сьогодні в Харкові. Це ключовий регіональний центр, здатний інтегрувати Україну в глобальну економіку, в тому числі має потенціал стати центром розвитку IT-технологій загальноєвропейського масштабу. В контексті процесів децентралізації відповідальність за залучення інвестицій повинна переміститися на рівень місцевої влади, яка повинна це робити ефективно", - заявив надзвичайний і повноважний посол США в Україні Джеффрі Пайетт.

Посол також підкреслив, що США вважають Харківську область регіоном з величезним потенціалом і твердо стоять на шляху стимулювання залучення американських інвестицій.

Крім того, в ході ранкового пленарного засідання було підписано Меморандум про співпрацю Харківської області і АСС (Американської Торгово-промислової палати).

"У нашої організації є 3 напрямки роботи: b2g - бути голосом бізнесу для влади, b2b - бути майданчиком спілкування бізнесу з бізнесом, українського, міжнародного, b2u - бізнес для України - просувати Україну і Харківщину як привабливий напрям в Україні. Підписання Меморандуму допоможе зробити так, щоб інвестори могли більше дізнатися про бізнес-можливості тут", - прокоментував подію президент АСС Енді Гундер.

Аналогічний меморандум глава Харківської обладміністрації Ігор Райнін підписав і з президентом Канадської торгово-промисловою палатою Еммою Туріс. Після чого учасники форума відправилися працювати в тематичних секціях.